του Majid Majidi

Ο ιρανός Majid Majidi γεννήθηκε το 1959. Η δεύτερη του ταινία (Father) συμμετείχε στο διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης του 1996. Οι επόμενες -Children of Heaven (προβλήθηκε στο εμπορικό κύκλωμα) και Color of Heaven (Νέοι Ορίζοντες, 1999)- αποκάλυψαν ένα σκηνοθέτη που κινηματογραφεί με το λυρισμό και την ευαισθησία ενός ποιητικού βλέμματος τις άγριες όψεις της παιδικής ζωής: εδώ η δύναμη της αγάπης αλλάζει τον κόσμο.
Η ταινία του με τον τίτλο Baran αφηγείται την ιστορία ενός δύσκολου έρωτα ανάμεσα σ' ένα Ιρανό και μια πρόσφυγα από το Αφγανιστάν.
Το χρώμα της Ελπίδας/ The Color of Hope είναι ο τίτλος του ντοκιμαντέρ, που γύρισε εν μέσω των βομβαρδισμών, στο Αφγανιστάν. Το ντοκιμαντέρ αγοράστηκε για διανομή από την αμερικάνικη εταιρεία Miramax. Καταγράφει τη ζωή σε δύο στρατόπεδα του Ερυθρού Σταυρού: το ένα βρίσκεται στην περιοχή της Βόρειας Συμμαχίας και το άλλο στην επικράτεια των Ταλιμπάν. Η ταινία είναι αφιερωμένη "στα άστεγα παιδιά που δεν έχουν καταφύγιο σ' αυτό τον κόσμο, που όμως στο ανήσυχο βλέμμα τους σχηματίζεται μια βαθιά ελπίδα για την ζωή".  
[Data: www.cinemajidi.com ]
Δ.Μ.