(Η βελόνα)
του Raschid Nugmanov

Μια cult ταινία όπου πρωταγωνιστεί ένας ροκ θρύλος της πάλαι ποτέ Σοβιετικής Ένωσης ο Victor Tsoi, τραγουδιστής του συγκροτήματος Kino.
Ο Moro είναι ένας νεαρός που σπουδάζει στην Μόσχα. Επιστρέφει πίσω στην πατρίδα του την Άλμα-Άτα, την πρωτεύουσα του Καζακστάν, με σκοπό να εισπράξει τα χρήματα που του χρωστούν. Καθώς οι δουλειές του καθυστερούν να τελειώσουν επισκέπτεται την πρώην φίλη του Dina, που είναι νοσοκόμα. Όταν την συναντά ανακαλύπτει προς απογοήτευση του ότι έχει γίνει ναρκομανής, είναι εθισμένη στην μορφίνη. Αποφασίζει να την βοηθήσει να απεξαρτηθεί, και θα της συμπαρασταθεί στην δύσκολη φάση της σωματικής απεξάρτησης. Ενώ παράλληλα είναι έτοιμος να συγκρουστεί με τους άμεσους υπεύθυνους της εξάρτησης της δηλαδή τους τοπικούς μαφιόζους και τον επικεφαλή τους. Η σύγκρουση είναι σκληρή και ο Moro ανακαλύπτει ότι ο επικεφαλής της μαφίας με το ψευδώνυμο “Γιατρός” δεν είναι ένας εύκολος αντίπαλος.
Επικεντρωμένη στο πρόσωπο του πρωταγωνιστή της Victor Tsoi η ταινία αποτελεί μέρος ενός κινήματος αιρετικών ιδεών που άνθισε λίγο πριν την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης. “Underground” στην αισθητική, στο ύφος και στην ιδεολογία, ανήκει στο ασαφές και ευρύ είδος της ροκ ταινίας. Η σκοτεινή, καταθλιπτική ατμόσφαιρά της αντανακλά το πνεύμα των καιρών, την άλλη πλευρά μιας κοινωνίας και ενός καθεστώτος λίγο πριν την κατάρρευση και την διάλυση. Σχεδόν ερεβώδης, απωθητική, παραισθητική, με σκηνές που σοκάρουν (όπως αυτής της χρήσης ναρκωτικών) η αφήγηση παρακολουθεί τον ήρωα καθώς περιπλανιέται στην κρυφή πλευρά της σοβιετικής κοινωνίας.
Η σκηνοθεσία της σ’ ένα βαθμό είναι προφητική αφού μπορούμε να αναγνωρίσουμε μια σειρά από στοιχεία που αργότερα χρησιμοποιήθηκαν στα δυτικά μουσικά video clips. Ακολουθώντας πιστά την μοίρα των ροκ ειδώλων, ο Victor Tsoi σκοτώθηκε σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα το 1990.
Δ.Μ.