(Στο πουθενά)
του Tayfun Pirselimoğlu

Η Sukran είναι σαράντα χρονών και εργάζεται στο κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό της Κωνσταντινούπολης. Ο άνδράς της έχει πεθάνει. Κουρδικής καταγωγής, με ενεργή ανάμειξη στο αγώνα για ένα ανεξάρτητο Κουρδιστάν, υπήρξε ένα από τα θύματα αυτού του αγώνα. Η Sukran είναι αφοσιωμένη στον μοναχογιό της, τον Veysel, ο οποίος εργάζεται σε μία μικρή βιοτεχνία. Η έγνοια της είναι πώς να προστατεύσει τον γιο της από επικίνδυνες (και καταστροφικές, όπως πιστεύει) πολιτικές επιρροές. Η εξαφάνιση του Veysel θα συνταράξει τη ζωή της. Η αγωνία της θα την οδηγήσει σε μία αναζήτηση που μοιάζει βασανιστική. Μία πληροφορία ότι ο γιος της βρίσκεται στο Mardin, μία πόλη στη Νοτιοανατολική Τουρκία, θα την οδηγήσει σ’ ένα μακρύ ταξίδι προς νότο: εκεί θα γνωρίσει έναν άλλο κόσμο.
Η μητρική αγωνία δίνει τον τόνο σ’ αυτή την ταινία. Όμως πίσω απ’ αυτή υπάρχει μία πραγματικότητα που καθορίζει μ’ ένα τρόπο, πολλές φορές βίαιο, τις ζωές και τις ανθρώπινες σχέσεις. Είναι ο απελευθερωτικός αγώνας για το Κουρδιστάν, είναι η καταπίεση του αστυνομικού κράτους, είναι οι συνέπειες, που προκύπτουν, όταν κάποιος αποφασίζει να μπει στον αγώνα.
Έτσι στην ταινία Hiçbiryerde/ Innowhereland/ Στο πουθενά υπάρχουν δύο κόσμοι: από τη μία πλευρά το σύμπαν της οικογένειας (όπως αυτό εκφράζεται από τη μητέρα) και από την άλλη η συντριπτική κοινωνική πραγματικότητα (η οποία παρουσιάζεται μέσα από υπονοούμενα). Στις εικόνες της ταινίας αυτοί οι κόσμοι έρχονται σ’ επαφή, όμως στο κέντρο παραμένει πάντα η μητέρα και τα αισθήματά της: καλείται να συμφιλιωθεί με την απώλεια, πρέπει να αποκτήσει την ικανότητα να θρηνήσει…
Ο σκηνοθέτης Tayfun Pirselimoğlu συνεργάστηκε στο σενάριο της βραβευμένης ταινίας Ταξίδι στο Ήλιο της Yeşim Ustaoğlu(προβλήθηκε στο Φεστιβάλ Θεσ/νίκης 1999).
Δ.Μ.

Ο Tayfun Pirselimoglu γεννήθηκε στην Τραπεζούντα, το 1959. Μηχανικός, ζωγράφος, γλύπτης. Αποφοίτησε από το Τεχνικό Πανεπιστήμιο της Μέσης Ανατολής και συνέχισε τις σπουδές του στη Σχολή Καλών Τεχνών της Βιέννης. Έχει εκθέσει έργά του, στην Κωνσταντινούπολη, Βιέννη, Νέα Υόρκη, Ταλίν, Βουδαπέστη. Συγγραφέας, σεναριογράφος, κριτικός.
Στην ταινία του με τον τίτλο Innowhereland παρακολουθεί τις αγωνιώδες προσπάθειες μιας μητέρας να ανακαλύψει που βρίσκεται ο εξαφανισμένος γιος της. Η πολιτική κατάστασης στην Τουρκία και το κουρδικό πρόβλημα σκιάζουν τις εικόνες. 3000 «εξαφανισμένοι» πολίτες τα τελευταία είκοσι χρόνια στην γειτονική χώρα. Κάποιοι απ’ αυτούς ήταν υπό κράτηση από την αστυνομία, άλλοι εξαφανίστηκαν «φυσιολογικά». Η κατάληξη αυτού του ταξιδιού για την απελπισμένη μητέρα είναι η καρδιά του προβλήματος: το Κουρδιστάν.
[Data: Variety/20-5-2002]