του Humberto Solás
unhombre.jpg

Μια περίοδο τριών δεκαετιών καλύπτει, η ταινία του Humberto Solás: η αφήγηση παρακολουθεί την ζωή δύο αδελφών, γόνων της αστικής τάξης. Με αφετηρία το 1932, ο σκηνοθέτης καταγράφει τις διαφορετικές και πολλές φορές αντίθετες διαδρομές μέσα στον χρόνο των δυο ηρώων του. Ο ένας ιδεαλιστής και ευαίσθητος θα προσχωρήσει σε μια πολιτική ομάδα και θα αγωνιστεί ενάντια στο καθεστώς: η πορεία του θα έχει μια τραγική αλλά ηρωική κατάληξη. Αντίθετα ο δεύτερος, πολιτικά αδιάφορος και χωρίς κοινωνικές ευαισθησίες, αναζητά τον πλούτο, την δύναμη και την δόξα: η κατάληξη στην πορεία αυτή θα είναι η διαφθορά, η αποξένωση και η απομόνωση.
Αναπαριστώντας με πιστότητα την ατμόσφαιρα της προεπαναστατικής Αβάνας και μέσα από την φόρμα μιας ταινίας εποχής, η σκηνοθεσία εκθέτει τις αλλαγές -πολιτικές και κοινωνικές- σε μια ιδιαίτερα ταραχώδη περίοδο της Κουβανέζικης ιστορίας. Οι διαφορετικές διαδρομές μέσα στο χρόνο, αλλά και η διάσταση ανάμεσα στους δύο κεντρικούς  χαρακτήρες, αναδεικνύουν την παρακμή στο εσωτερικό της αστικής τάξης, μια παρακμή που θα οδηγήσει στην τελική επικράτηση της Επανάστασης. Όμως είναι κυρίως η σύγκρουση ανάμεσα σε δύο στάσεις ή φιλοσοφίες ζωής που κυριαρχεί: από τη μία πλευρά έχουμε τη χωρίς όρια αναζήτηση του πλούτου και της εξουσίας και από την άλλη τον αγώνα για κοινωνική δικαιοσύνη και απελευθέρωση. 
Δ.Μ.

Μια από τις πιο σημαντικές προσωπικότητες στον χώρο του Κουβανέζικού κινηματογράφου, ο Humberto Solás γεννήθηκε το Δεκέμβρη του 1942 στην Αβάνα. Σε ηλικία μόλις 14 χρονών συμμετείχε στον αγώνα ενάντια στην δικτατορία του Μπατίστα, συνδέοντας από αρκετά νωρίς τόσο την προσωπική του ζωή, όσο και την καλλιτεχνική με την πορεία της Κουβανέζικης Επανάστασης. Με σπουδές στην Ιστορία και στην Αρχιτεκτονική, ο Humberto Solás μετά την επικράτηση της επανάστασης, συμμετείχε στο ICAIC, όπου και γύρισε αρκετά ντοκιμαντέρ. Η Λουτσία (Lucia, 1968) είναι η ταινία που τον έκανε διεθνώς γνωστό. Σ' αυτήν ο Humberto Solas με αφορμή τα πορτραίτα τριών γυναικών διασχίζει τις διαφορετικές περιόδους της Κουβανέζικης Ιστορίας. 
Φιλμογραφία: La Huida (1959),  Casablanca (1961),  Minerva traduce el mar (1962), Variaciones (1963), El Retrato (1963), El Acoso (1965),  Pequena cronica (1966) Manuela (1966), Lucia (1969), Crear 1, 2, 3... (1970), Un Dia de noviembre, (1972), Simparele (1974), La Cantata de Chile (1975), Nacer en Leningrado (1977), Wifredo Lam (1979), Cecilia (1982), Amada (1983), Un Hombre de exito (1985), Obataleo (1988), El Siglo de las luces (1992)

ΕΝΑΣ ΠΕΤΥΧΗΜΕΝΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ/A SUCCESSFUL MAN/ UN HOMBRE DE EXITO
Σκ: Humberto Solas
Σεν: Humberto Solas, Juan Iglesias
Φωτ: Livio Delgado
Μοντάζ: Nelson Rordiguez
Μουσ: Luigi Nono
Παίζουν: Cesar Evora, Raquel Revuelta, Daisy Granados, Jorge Trinchet,  Rubens De Falco,  Mabel Roch
Διάρκεια: 116
Παραγωγή: ICAIC
Χώρα: Κούβα
Έγχρωμη
1985