(Night Of Silence)
του Reis Celik
night1.jpg

Η ταινία παρακολουθεί την πρώτη νύχτα ενός αταίριαστου, αλλά επιβαλλόμενου γάμου, σε ένα απομονωμένο χωριό της Ανατολίας.
Ένα νεαρό κορίτσι προσφέρεται ως σύζυγος σε έναν ηλικιωμένο άντρα για το κλείσιμο μιας οικογενειακής βεντέτας. Οι αρχικές σκηνές από το εθιμοτυπικό και πομπώδες γαμήλιο γλέντι κάνουν ήδη φανερές τις δομές μιας αυστηρής πατριαρχικής κοινωνίας. Όταν η κάμερα στη συνέχεια εισέρχεται στο νυφικό κοιτώνα, παραμένει εκεί μέχρι το τέλος της ταινίας, για να αποκαλύψει κάτω από το διάφανο πέπλο της νύφης τους φόβους και τις αγωνίες ενός κόσμου καταδικασμένου στη σιωπή. Κι ενώ τα τεχνάσματα που επινοεί συστηματικά το κορίτσι για να αποφύγει την κρίσιμη στιγμή της βραδιάς τραβάνε μέχρι την αυγή, σαν τις ιστορίες της Σεχραζάτ στις «Χίλιες και μια νύχτες», ο άντρας γοητευμένος αρχικά από την ομορφιά της, λυγίζει στο τέλος κάτω από το βάρος του τρομακτικού παρελθόντος που τον καταδιώκει.
Σε ένα εσωτερικό κατεξοχήν πεδίο, χρωματικά και συναισθηματικά φορτισμένο, όπου κυριαρχούν και συμβολικά το λευκό με το κόκκινο, οι  αλλαγές στις γωνίες λήψης συμβάλλουν στη δημιουργία πλάνων  εξαιρετικής ομορφιάς, αλλά και στην αποτύπωση των διακυμάνσεων από τις οποίες περνούν οι ήρωες, καθώς η νύχτα κυλάει. Με το «Night of Silence» ο Reis Celik, γνωστός για τα ανάλογης προβληματικής ντοκιμαντέρ του, ασκεί κριτική σε μία συγκεκριμένη κοινωνική πραγματικότητα, που ισχύει ακόμη στην Τουρκία. Παράλληλα επιχειρεί με ποιητικό τρόπο την κατάδυση στον ψυχικό κόσμο δύο ανθρώπων που αισθάνονται φυλακισμένοι στις οικογενειακές τους παραδόσεις και στους ρόλους που αυτές τους υπαγορεύουν. Η ταινία, που με το ανατρεπτικό της τέλος καταρρίπτει  το μύθο μιας φαινομενικά ισχυρής-ανδροκρατικής κοινωνίας, βραβεύτηκε με την κρυστάλλινη σφαίρα στο Νεανικό Τμήμα της  Berlinale 2012.  

της Καλλιόπης Πουτούρογλου [Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.]