(Η γειτονιά των ανθρώπων)
του Jonas Carpignano
b_505X0_505X0_16777215_00_images_2223_a-ciambra.jpg

Πορτραίτο μιας δύσκολης παιδικής-εφηβικής ζωής, η ταινία αυτή ακολουθεί τους νόμους και τα διδάγματα του νεορεαλισμού για να απεικονίσει τη δύσκολη διαδρομή προς την συναισθηματική ενηλικίωση.
Ο Πίο Αμάτο ζει σε μια μικρή κοινότητα Ρομά, στην ιταλική περιφέρεια, ανυπομονώντας να μεγαλώσει. Στα 14 του, πίνει, καπνίζει και είναι από τους λίγους που μπορούν εύκολα να κινούνται ανάμεσα στις διάφορες φατρίες της περιοχής – τους Ιταλούς ντόπιους, τους Αφρικανούς και τους Ρομά. Ο Πίο ακολουθεί παντού τον μεγάλο του αδερφό Κόσιμο, μαθαίνοντας τις απαραίτητες δεξιότητες για τη ζωή στους δρόμους της πατρίδας τους. Όταν ο Κόσιμο θα εξαφανιστεί και τα πράγματα θα αρχίσουν να πηγαίνουν στραβά, ο Πίο θέλει να αποδείξει ότι μπορεί να ανταποκριθεί. Σύντομα όμως, έρχεται αντιμέτωπος με μια εξαιρετικά δύσκολη απόφαση, όπου θα κριθεί αν είναι πραγματικά έτοιμος να αναλάβει τις ευθύνες που αναλογούν σε ενήλικο.
Υποψηφιότητα της Ιταλίας για τα ξενόγλωσσα Όσκαρ η ταινία μπολιάζει την παράδοση του ιταλικού νεορεαλισμού μ’ ένα εντελώς προσωπικό σκηνοθετικό ύφος. Δεν είναι τυχαίο πως ο Μάρτιν Σκορσέζε τελεί χρέη executive producer σε μια ταινία που παραπέμπει στην πρώιμη φιλμογραφία του.

(δ.τ.)