του Τάκη Κανελλόπουλου
parenthesi.jpg

Ένας άνδρας και μια γυναίκα, άγνωστοι μεταξύ τους , συνταξιδεύουν σ' ένα τρένο. Στο σταθμό μιας πόλης, και κατά την διάρκεια μιας προγραμματισμένης στάσης, τα μεγάφωνα του σταθμού αναγγέλλουν ότι θα υπάρξει εξάωρη καθυστέρηση. Σ' αυτή την παραθαλάσσια πόλη, ο άνδρας και η γυναίκα, θα ζήσουν μια ερωτική παρένθεση. Όταν το τρένο αναχωρήσει, εκείνη θα συνεχίσει το ταξίδι, ενώ αυτός θα παραμείνει στην πόλη.
Στην ταινία αυτή ο Τάκης Κανελλόπουλος συνεχίζει να βαδίζει στο μοναχικό δρόμο που άνοιξαν οι προηγούμενες ταινίες του Ουρανός και Εκδρομή. Λυρισμός και ρομαντισμός συνθέτουν τους δύο βασικούς άξονες πάνω στους οποίους κινείται η ερωτική ιστορία των δύο πρωταγωνιστών. Ενώ ο χώρος της παραθαλάσσιας πόλης συνιστά, από μόνος του, έναν χαρακτήρα για την δραματική πλοκή: είναι ένας καταλύτης αφού επιτρέπει τα δύο κεντρικά πρόσωπα να έρθουν κοντά.
Δ.Μ.

Παρένθεση
Σκηνοθεσία: Τάκης Κανελλόπουλος. Σενάριο: Γιώργος Κιτσόπουλος, βασισμένο στο θεατρικό έργο του Noel Coward, Still Life. Φωτογραφία: Σταμάτης Τρίπος, Συράκος Δανάλης.Μοντάζ: Τάκης Κανελόπουλος, Γιώργος Τριανταφύλλου. Μουσική: Νίκος Μαμαγκάκης. Ηθοποιοί: Αλεξάνδρα Λαδικού, Αλέξανδρος Αντωνόπουλος. Παραγωγή: Τάκης Κανελόπουλος. Προέλευση: Ελλάδα.  Διάρκεια: 90'. Ασπρόμαυρη. Βραβεία: Φωτογραφίας και Καλλιτεχνικής ταινίας στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. 1969