του Κωνσταντίνου Γιάνναρη
manatsea.jpg

Μετά από τον μακροχρόνιο χωρισμό που ακολούθησε το θάνατο του γιου τους, ο Άλεξ και η Κέιτ συναντιούνται ξανά στο δεξαμενόπλοιο Sea Voyager. Την ίδια μέρα, ο Άλεξ σώζει 30 έφηβους μετανάστες που έχουν ναυαγήσει μεσοπέλαγα. Ο ιδιοκτήτης της σχεδόν χρεοκοπημένης πλοιοκτήτριας εταιρίας πιέζει τον Άλεξ να λύσει το θέμα άμεσα, αλλά κάθε προσπάθειά του οδηγεί σε αδιέξοδο. Κι ενώ κάποια μέλη του πληρώματος δημιουργούν στοργικούς δεσμούς με τα παιδιά- ανάμεσά τους και η Κέιτ, που δίνει μια δεύτερη ευκαιρία στη μητρότητα- οι περισσότεροι θεωρούν ότι οι «επισκέπτες» τους έχουν κάνει κατάχρηση της φιλοξενίας τους. Αδυνατώντας να χειριστεί την αυξανόμενη ένταση και επηρεασμένος από το χαμό του γιού του, ο Άλεξ προχωρά σε μια σειρά από λάθος ενέργειες ώσπου τελικά βρίσκει το θάρρος να ξεπεράσει τον εαυτό του.
Ο Olaf Möller γράφει για την ταινία στο Film Comment (May/June 2011): "Μια δι-εθνική ιστορία, όπου οι χαρακτήρες ελάχιστα μιλούν τη μητρική τους γλώσσα, και όπου όλοι τους είναι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο αλλοδαποί. Στη Μεσόγειο, ένα δεξαμενόπλοιο επιβιβάζει μια μεγάλη ομάδα προσφύγων, προς μεγάλη δυσαρέσκεια των πλοιοκτητών. Καμμία χώρα δεν τους δέχεται στο έδαφος της , ο Αλεξ (Αντώνης Καρυστινός), ο καπετάνιος του πλοίου, αντιμετωπίζεται με εχθρότητα, ενώ το πλήρωμα του πλοιού γίνεται όλο και περισσότερο ανήσυχο και δυσαρεστημένο. Σ' αυτήν την πανέμορφη οπτικά ταινία, με τα έντονα και λαμπερά χρώματα, την εντυπωσιακή γεωμετρία των χώρων και το σχεδόν απτό φως, όλα φαίνονται γλυπτά, στυλιζαρισμένα και θεατρικά. Ο σκηνοθέτης Κωνσταντίνος Γιάνναρης μετατρέπει το σκάφος σε μια τεράστια, πολυεπίπεδη σκηνή: ένα σκηνικό για μια τραγωδία".
Πρωταγωνιστούν οι Αντώνης Καρυστινός, Θεοδώρα Τζήμου, Κωνσταντίνος Αβαρικιώτης, Κωνσταντίνος Σειραδάκης, Στάθης Παπαδόπουλος, Θανάσης Ταταύλαλης, Νίκος Τσουράκης, Στάθης Αποστόλου, Chalil Ali Zada, Rahim Rahimi.

(πηγή δ.τ.)