του Νίκου Παναγιωτόπουλου
agapi2.jpg
Ένα κλασσικό φιλμ νουάρ στη σύγχρονη Αθήνα, πάνω σε μια ρομαντική ιστορία ερωτικού πάθους.
Ο Θεόφιλος Παληός, εκδότης ενός μικρού παραδοσιακού εκδοτικού οίκου, ερωτεύεται παράφορα τη Σία, που κάνει φωνητικά σόου γνωστής τραγουδίστριας και συντηρείται από παλιούς θαυμαστές. Η Σία, στο πρόσωπο του Θεόφιλου, γνωρίζει τον πραγματικό έρωτα, αν και συνεχίζει να δέχεται τις προσφορές των πολυπληθών θαυμαστών της. Ο Θεόφιλος τρελαίνεται από τη ζήλια, που τον οδηγεί σε απερίσκεπτες σπατάλες και οικονομικό αδιέξοδο. Στο τέλος βρίσκεται μπλεγμένος σε μια υπόθεση ληστείας και φόνου, που εξιχνιάζει ο αστυνόμος Νίκας. Η Σία, σε μια κρίση ενοχών και αυτοθυσίας, γίνεται ερωμένη του αστυνόμου με αντάλλαγμα τη σιωπή του. Δημιουργείται έτσι, ένα τερατώδες και εφιαλτικό τρίγωνο.
Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος δηλώνει σε συνεντεύξεις στον τύπο, σχετικά με την ταινία: "Hθελα να κάνω ένα νουάρ. Tο νουάρ είναι ένας κόσμος στον οποίο μπορούσα να πατήσω και να φτιάξω έναν άλλον. Tο νουάρ είναι ο παράδεισος του σκηνοθέτη. Bρεγμένοι δρόμοι, νύχτα, μελαγχολικοί ήρωες, γυναίκες μοιραίες, τσιγάρα, καπνοί, φώτα νέον. Tο κύριο μέλημά μου στον κινηματογράφο είναι να υπηρετήσω μια μορφή γιατί στο βάθος δεν έχω να πω απολύτως τίποτα. Aλλά επειδή ένα έργο τέχνης δεν είναι μόνο μορφή, ξεπετάγονται από την ιδιοσυγκρασία αυτού που το κάνει πράγματα που, ενδεχομένως, να έχουν ενδιαφέρον. Mέσα στις ταινίες εκείνο που με ενδιαφέρει είναι ό,τι πηγαίνει πέρα από την ταινία. Aνακατεύω συνεχώς τον τραχανά μπας και γίνει τίποτα.
agapi1.jpg(...) Στα γυρίσματα είμαι ευτυχισμένος. Ζω από τις καλύτερες στιγμές της ζωής μου. Η συχνή τριβή με τα υλικά τής τέχνης σου είναι ένας τρόπος για να σου φανερώσει μερικά μυστικά της. Ιδιαίτερα ο κινηματογράφος, που είναι μια δύσκολη τέχνη, δεν παραδίδεται εύκολα. Συνήθως καταπίνει τους σκηνοθέτες. Φιλοδοξία μου είναι να γίνω ένας καλός επαγγελματίας, παρ' όλο που στην αρχή της καριέρας μου δήλωνα αυτάρεσκα "ερασιτέχνης", προφανώς για να καλύψω τις κακοτεχνίες μου."
Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος γεννήθηκε στη Μυτιλήνη το 1941. Σπούδασε κινηματογράφο στην Αθήνα και εργάστηκε ως βοηθός σκηνοθέτης σε πολλές ταινίες. Το διάστημα 1960-1973 έζησε στο Παρίσι όπου σπούδασε Κινηματογράφο στο Ινστιτούτο Κινηματογράφου της Σορβόννης. Από το 1973, ζει και εργάζεται στην Αθήνα.
Σκηνοθεσία: Νίκος Παναγιωτόπουλος
Σενάριο: Νίκος Παναγιωτόπουλος
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Γιώργος Αρβανίτης Μουσική: Σταμάτης Κραουνάκης
Μοντάζ: Τάκης Γιαννόπουλος
Κοστούμια: Μαριάννα Σπανουδάκη
Σκηνογράφος: Διονύσης Φωτόπουλος
Ηθοποιοί: Θεοφανία Παπαθωμά Νίκος Αρβανίτης Ακύλας Καραζήσης Αθήνα Μαξίμου Αλέξης Γεωργούλης
Guest Star: Μπέττυ Αρβανίτη
Ειδική εμφάνιση: Γιώργος Μαζωνάκης
Παραγωγή: Αλέκος Παπαγεωργίου Marianna Films Cinegram SA Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου ΕΡΤ Α.Ε Filmnet Χορηγοί: Heineken Διανομή: Σπέντζος Φiλμ