του Νίκου Τριανταφυλλίδη
hawkins2.jpg
Ο Screamin' Jay Hawkins, η θρυλική αυτή μορφή της σύγχρονης μουσικής, επηρέασε καθοριστικά πολλούς μουσικούς των μπλουζ, της τζαζ και της ροκ, ενώ οι εμφανίσεις του ήταν τόσο προκλητικές στην πρωτοτυπία τους, που ακόμα και σήμερα μπορούν να θεωρηθούν πολύ προχωρημένες.
Ο Νίκος Τριανταφυλλίδης μέσα από την ταινία του "Scream ' Jay Hawkins, I put a spell on me" μιλά με τη θρυλική αυτή μορφή της μουσικής και μέσα από αρχειακό υλικό δείχνει στιγμιότυπα από τη ζωή και τις εμφανίσεις του.
Στο ντοκιμαντέρ του Τριανταφυλλίδη, ο Hawkins, λίγο πριν το θάνατό του, απευθύνεται στην κάμερα και αφηγείται τη ζωή του στον κόσμο του θεάματος.
Η ταινία περιλαμβάνει, επίσης, αρχειακό υλικό από συναυλίες, καθώς και σκηνές από ταινίες όπου ο μουσικός εμφανίστηκε ως ηθοποιός. Mιλούν, επίσης, πολλοί γνωστοί καλλιτέχνες, όπως οι Τζιμ Τζάρμους, Έρικ Μπέρντον, Μπο Ντίντλι, 'Αρθουρ Μπράουν, Ντιαμάντα Γκάλας κ.ά.
Σε συνέντευξη τύπου που δόθηκε κατά την διάρκεια του 3ου Φεστιβάλ ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης (Μάρτιος 2001) ο Νίκος Τριανταφυλλίδης αναφέρθηκε στις περιπέτειες των γυρισμάτων.
hawkins1.jpgΟ θάνατος του μουσικού κατά την διάρκεια των γυρισμάτων, εκτός του ότι ήταν οδυνηρός για τον σκηνοθέτη, άλλαξε και τη δομή και ανάγνωση της ταινίας. Το αρχικό φινάλε δεν ήταν ο θάνατος, αλλά το θέμα μιας όπερας που ο Hawkins ήθελε να κάνει. Ο θάνατος του ωστόσο ήταν τελείως απρόσμενος μιας και είχε πολλή θετική ενέργεια και ήταν πηγή ζωής για όλους. "Αν όλοι είχαμε ένα δράμι από την ενέργειά του, θα ήμασταν καλύτεροι άνθρωποι. Δυστυχώς δεν είμαστε "δήλωσε ο Τριανταφυλλίδης χαρακτηριστικά.
Για το πώς κατάφερε να πάρει όλες τις συνεντεύξεις από άλλους καλλιτέχνες, είπε ότι όλοι λειτούργησαν με αγάπη και ανιδιοτέλεια, κάτι που ευτυχώς υπάρχει ακόμη στον κινηματογράφο. Ειδικότερα για τον Τζάρμους, του έδειξε τις μέχρι τώρα ταινίες του, ενώ έπαιξε ρόλο και η κοινή τους φιλία με τον Ακι Καουρισμάκι.
Για το ντοκιμαντέρ και την άνθιση του δήλωσε ικανοποιημένος, θεωρώντας την απάντηση στο ροζ που μας έχει περιβάλλει, πάντα με ευθύνη όλων μας. Τέλος είπε ότι η συγκεκριμένη ταινία ήταν μια πολύ ακριβή παραγωγή -κόστισε γύρω στα 60 εκατομμύρια δραχμές- και δήλωσε αισιόδοξος για τη διανομή της στις αίθουσες.