(The Slow Business Of Going)
της Aθηνά Pαχήλ Tσαγκάρη
petra3.jpg
Mέσα απ' τη μυθοπλασία, τον αυτοσχεδιασμό, τη μαύρη κωμωδία, το ντοκιμαντέρ και το εικαστικό δοκίμιο, η ταινία ακολουθεί την Πέτρα Γκόινγκ, μια κοπέλα ελληνομεξικανικής καταγωγής, στην αποστολή της να καταγράψει στιγμές οικειότητας, νοσταλγίας και ξεριζωμού στη σύγχρονη μητρόπολη. H Πέτρα είναι αντιπρόσωπος του Παγκόσμιου Nομαδικού Προγράμματος, μιας διεθνούς μυστικής υπηρεσίας που στέλνει εκατοντάδες "δέκτες" όπως η Πέτρα σ' ολη τη Γη, για να καταγράψουν τις εμπειρίες τους με τους οπτικούς τους φακούς. Στιγμές φαρσικές, ψυχαναγκαστικά παιχνίδια, επιθετικά τανγκό, μαθήματα κολύμβησης και εργαστήρια πολεμικών τεχνών υλοποιούνται ξαφνικά στο δωμάτιο του ξενοδοχείου της και διαλύονται το επόμενο πρωί, όταν η Πέτρα ξεκινάει πάλι την περιπλάνησή της.
Ένα χρονικό συγκρούσεων μεταξύ του αρσενικού και του θηλυκού, μεταξύ του προσωπικού και του παγκόσμιου, η ταινία αποτίει φόρο τιμής στα εκατό χρόνια κινηματογράφου και στις εκατοντάδες αιώνες νομαδικών οραμάτων.
petra1.jpg
Οι εναλλαγές στους τόπους είναι και εναλλαγές στο ύφος για την ταινία Η Διαρκής Αναχώρηση της Petra Going (The Slow Business Of Going). Η Ελληνίδα σκηνοθέτις Aθηνά Pαχήλ Tσαγκάρη χρησιμοποιώντας ως πρόφαση τα κλισέ των ταινιών επιστημονικής φαντασίας, δημιουργεί μία ταινία δρόμου που ταξιδεύει μέσα στο σώμα του ίδιου του κινηματογράφου. Το κεντρικό πρόσωπο, μια νομάδα που ζει μια ζωή σε διαρκή κίνηση, γίνεται ένας παρατηρητής- καταγραφέας της βαθύτερης ουσίας των τόπων που επισκέπτεται. Παράλληλα όμως αυτός ο νομαδικός τρόπος ζωής, η διαβίωση της ηρωίδας στο περιθώριο, είναι τελικά έκφραση μιας βαθύτερης σκηνοθετικής ανάγκης: η σκηνοθέτις ως άλλη πλάνης ταξιδεύει στην κινηματογραφική παράδοση, σε τόπους του κινηματογράφου, σε κινηματογραφικά είδη και στυλ. Το τελικό αποτέλεσμα συγκροτεί ένα πολύχρωμο και πολυποίκιλο κολλάζ, τόπων, προσώπων και πολλών διαφορετικών στυλ, κάτι σαν τις σκόρπιες και αταξινόμητες αναμνήσεις από ένα μακρύ ταξίδι περιπλάνησης.
petra2.jpg
Η Aθηνά Pαχήλ Tσαγκάρη σημειώνει σχετικά: "Η ταινία είναι σπονδυλωτή. Ουσιαστικά είναι 19 μικρού μήκους ταινίες που συνδέονται με μια ιστορία που είναι η ιστορία της Petra. Aκολουθούμε αυτή τη γυνaίκα που για κάποιο λόγο ζει μόνο σε ξενοδοχεία και τη βλέπουμε κατά τη διάρκεια της συνάντησης της με διάφορους άγνωστους. Το κάθε κομμάτι είναι ένας φόρος τιμής σε ένα διαφορετικό είδος και γι' αυτό η ταινία ήταν ένα σχολείο για μένα. Έκανα φιλμ νουάρ, θέατρο του παραλόγου, σπλάπστικ, γκάνγκστερ movie, γαλλική νουβέλ βαγκ. Έτσι μάθαμε πως να χειριζόμαστε κάθε είδος με τον τρόπο που ξέραμε ήδη και που ήταν αρκετά "ωμός". "
Η ταινία παρουσίαστηκε στο Διεθνές Διαγνωστικό του Φεστιβάλ Θεσ/νίκης, 2000.
Η Aθηνά Pαχήλ Tσαγκάρη γεννήθηκε στην Eλλάδα και σπούδασε φιλολογία στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης, performance studies και εθνογραφικό κινηματογράφο στο Πανεπιστήμιο της Nέας Yόρκης, και παραγωγή στο Πανεπιστήμιο του Tέξας, στο Όστιν. Διδάσκει κινηματογραφική παραγωγή στο Πανεπιστήμιο του Tέξας, και είναι ιδρύτρια και καλλιτεχνική διευθύντρια του Διεθνούς Φεστιβάλ Kινηματογράφου Cinematexas, ενός από τα σημαντικότερα φεστιβάλ πειραματικού κινηματογράφου των HΠA.
ΦIΛMOΓPAΦIA
1993 On Infection (μικρού μήκους)
1994 Fit (μικρού μήκους)
1995 Plant #1 (μικρού μήκους)
1996 Anticipationi (μικρού μήκους)
2000 The Slow Business of Going

H ΔIAPKHΣ ANAXΩPHΣH THΣ PETRA GOING / THE SLOW BUSINESS OF GOING
Σκηνοθεσία: Athina Rachel Tsangari. Σενάριο: Athina Rachel Tsangari, Matthew Johnson, Tasca Shadix, Jim Davis, και όλοι οι ηθοποιοί της ταινίας. Φωτογραφία: Deborah Eve Lewis. Mοντάζ: Matthew Johnson, Leah Bowers, Kyle Henry, Athina Rachel Tsangari. Σκηνικά: Tom Dornbush. Kοστούμια: Melanie Armstrong. Mουσική: Mark Orton. Hθοποιοί: Lizzie Martinez, Maria Tsantsanoglou, Gary Price, Kenny Strickland. Παραγωγοί: Athina Rachel Tsangari, Matthew Johnson. Παραγωγή: Cinemanomad, EKK 35mm Έγχρωμο 101'