του Παντελή Βούλγαρη
(τα σχόλια των συντελεστών)
nyfes1.jpg
Ιωάννα Καρυστιάνη, σεναριογράφος
1922. Στη Σαμοθράκη η εικοσιπεντάχρονη ορφανή μοδίστρα Νίκη υποχρεώνεται από το σόι της να αντικαταστήσει σε ένα υπερατλαντικό προξενιό με ένα ράφτη στο Σικάγο, την αδελφή της Ελένη που δεν άντεξε την Αμερική και γύρισε κακήν κακώς.
Στην Θράκη, η εικοσάχρονη Χαρώ ντύνεται νύφη και παντρεύεται παρά τη θέλησή της έναν απόντα στον Καναδά, Σαμιώτη ζαχαροπλάστη.
Και στη Ρωσία, η δεκαεξάχρονη Όλγκα αρραβωνιάζεται εξ αποστάσεως έναν επίσης άγνωστο της Ρώσο εργάτη μετανάστη στην Αμερική.
Οι τρεις κοπέλες μαζί με άλλες εφτακόσιες "νύφες της φωτογραφίας" αταξίδευτες γυναίκες που ξενιτεύονται δια παντός από τις εστίες δεν γνωρίζουν και ένα λιτό οικογενειακό νυφικό, θα συναντηθούν στη Γ΄ θέση του υπερωκεάνιο King Alexander για το ταξίδι της ζωής τους από την Ανατολή στη Δύση. στην Αμερική. Εκεί τις περιμένουν οι μέλλοντες σύζυγο, μετανάστες που έχουν προηγηθεί στα αλλεπάλληλα κύματα του ξεριζωμού από τις πολύπαθες φτωχές πατρίδες τους.
Ο Νόρμαν Χάρις, ένας ευαίσθητος τριανταπεντάρης, πολεμικός φωτορεπόρτερ που χάνει τη δουλειά του από τους κατοίκους συναδέλφους εγκαταλείπει οριστικά τα πεδία των μαχών, τις αρχαιολογικές ανασκαφές και τα ανατολίτικα παζάρια και απογοητευμένος επιστρέφει στη χώρα του, επιβάτης και αυτός στο ίδιο πλοίο.
Ο γυναικόκοσμος της Γ΄ θέσης τον συγκινεί. Η περήφανη, μαυροντυμένη Νίκη που κάνει μεροκάματα μοδιστρικής και εν πλω, τραβάει ιδιαίτερα την προσοχή του. Παίρνει άδεια από τον Έλληνα καπετάνιο να φωτογραφίσει τις μετανάστριες με τα νυφικά τους. Η σκοτεινή Γ' θέση ντύνεται στα λευκά, σα χιόνι μέσα στο καλοκαίρι. Τα παραδοσιακά ρούχα, τα χαμηλωμένα βλέμματα, τα σφιγμένα χείλη φτιάχνουν έναν αλλόκοτο χάρτη της Μικρασίας, του Αιγαίου και της Μαύρης Θάλασσας, ενός κόσμου που μεταφέρει τα ήθη και το ήθος του, τις περιπέτειες και τις ελπίδες του από την μιαν άκρη του πλανήτη στην άλλη.
Η μονοτονία του εικοσαήμερου ταξιδιού σπάει. Ξετυλίγονται μικρές και μεγάλες ανθρώπινες ιστορίες και συμβαίνουν πολλά που θα μείνουν αλησμόνητα σε όσους τα ζήσουν. Οι έρωτες, οι φιλίες, οι τρυφερές και δραματικές καταστάσεις που σημαδεύουν τον κόσμο του King Alexander θα συνεχίσουν το ταξίδι στις ψυχές των ανθρώπων για όλη τους τη ζωή.
nyfes2.jpg
Martin Scorsese, παραγωγός 
(το μήνυμα του στην πρεμιέρα της ταινίας)
Λυπάμαι που δεν μπορώ να είμαι μαζί σας απόψε για την πρώτη προβολή της ταινίας του Παντελή Βούλγαρη Νύφες.
Πρωτογνώρισα τον Παντελή και τις εκπληκτικές ταινίες του από τον Ηλία Καζάν. Αυτό που με τράβηξε στη δουλειά του είναι η αισθητική του και περισσότερο ο τρόπος που βλέπει τον κόσμο και τη ζωή. Γυρίζουμε πολλές ταινίες εδώ στην Αμερική, αλλά συχνά έχουμε περιορισμένη αντίληψη για τις δυνατότητες του σινεμά. Στις ταινίες του Παντελή είδα κάτι καινούργιο και πολύ ιδιαίτερο. Μεγαλώνοντας, με ενδιαφέρει όλο και περισσότερο το θέμα της μετανάστευσης, ιδιαίτερα από τις χώρες της Μεσογείου προς την Αμερική. Αυτό το ταξίδι το έκαναν και οι τέσσερις παππούδες μου στις αρχές του 20ού αιώνα. Είναι ένα θέμα που με απασχολεί όλο και περισσότερο τα τελευταία χρόνια: οι αγώνες, οι δυσκολίες, το ρίσκο που έπαιρναν για μια καινούργια ζωή στο Νέο Κόσμο.
Ο Βούλγαρης είδε αυτό τόσο δύσκολο ταξίδι με μια φρέσκια ματιά, ευαίσθητη και οδυνηρή, μέσα από το βλέμμα μιας γυναίκας, που αναγκάζεται να επιλέξει ανάμεσα στον έρωτα και την υποχρέωση προς την οικογένεια.
Πολύς χρόνος, πολλή φροντίδα και αγάπη έφτιαξαν αυτή την υπέροχη ταινία. Θέλω να αναγνωρίσω την εξαιρετική δουλειά ηθοποιών και συνεργατών. Της Ιωάννας Καρυστιάνη για το υπέροχο σενάριο και της συνεργάτιδάς μου στη Νέα Υόρκη, Μπάρμπαρα ντε Φίνα, που επέβλεψε τις Νύφες από το σενάριο ώς την οθόνη.
Πιο πολύ απ' όλους, όμως, συγχαίρω τον Παντελή Βούλγαρη, έναν θαυμάσιο καλλιτέχνη, που μας έδωσε αυτή την ταινία. Σας ευχαριστώ που ήρθατε και ελπίζω να απολαύσετε τις Νύφες του Παντελή Βούλγαρη.