του Ρένου Χαραλαμπίδη
(το σημείωμα του σκηνοθέτη)    
kardia2.jpg

Η ταινία διαπραγματεύεται την προδιαγεγραμμένη και θεαματική πτώση ενός «νάρκισσου της διανόησης».
«Ένα παγώνι που χάνει τα φτερά του κι απελευθερώνεται από τα περιττά βάρη.»
Αυτή είναι η πιο βασική οδηγία που μου έδωσε ο Πέτρος Τατσόπουλος, μαζί με την παρότρυνση: «όσο πιο πολύ προδώσεις το βιβλίο, τόσο πιο καλή ταινία θα κάνεις…».
Η αφήγηση φιλοδοξεί να έχει το σασπένς της αστυνομικής πλοκής, αλλά και έντονα στοιχεία παρωδίας. Τα γεγονότα χάνουν τη σκληρότητά τους μέσα από τον αυτοσαρκασμό του πρωταγωνιστή και την ειρωνεία του απέναντι σε όλους και όλα.
Θα μπορούσε να θεωρηθεί ένα ιδιότυπο φιλμ νουάρ, μιας κι ο ήρωας είναι έρμαιο της μοίρας και η πτώση του προδιαγεγραμμένη. Αλλά στο τέλος θα κυριαρχήσει το σωτήριο πνεύμα της ελαφρότητας και του χιούμορ.
kardia1.jpgΕίναι μία κωμωδία βασισμένη στο αξίωμα: όταν σταματήσεις να γελάς με τον εαυτό σου, έχει φτάσει η ώρα να γελάσουν οι άλλοι μαζί σου. Όλοι οι χαρακτήρες φτάνουν στα άκρα για να συναντήσουν τους πραγματικούς τους εαυτούς. Όλοι κουβαλάνε μέσα τους ένα «κτήνος». Κάποιοι του επιτρέπουν να ξυπνήσει. Κάποιοι όχι. Κοσμοθεωρίες θα συγκρουστούν, εφηβικές φιλίες θα ξεκαθαριστούν, ανθρώπινες σχέσεις θα δοκιμάσουν τα όριά τους.
Το κλισέ, «στο τέλος θα κερδίσει ο καλός», θέλει να έχει θέση σ’ αυτήν την κινηματογραφική απόπειρα, αλλά το αίνιγμα που η ταινία καλείται να λύσει είναι το ποιος, τελικά, είναι ο πραγματικά καλός.

(πηγή σημειώσεις για την παραγωγή)