του Σπύρου Ν. Ταραβήρα  
buzz1.jpg
Ο A. Ι. Μπεζερίδης ή Mπαζ (Buzz), γεννήθηκε το 1908 στη Σαμψούντα. Από το 1940 ήταν σεναριογράφος στο Χόλιγουντ. Ο σκηνοθέτης Φρανσουά Τριφό τον χαρακτήρισε ως τον πρώτο σεναριογράφο ταινιών νουάρ. Η Φόνισσα (1940) του Ραούλ Γουόλς βασίζεται στο μυθιστόρημά του Long Haul. ‘Εγραψε μεταξύ άλλων τα σενάρια Άνθρωποι του αίματος (1949), του Ντασέν, Επικίνδυνο μονοπάτι (1951) του Νίκολας Ρέι και το κλασικό νουάρ Φίλησέ με θανάσιμα (1955) του Ρόμπερτ Όλντριτς. Η ταινία αυτή μας ταξιδεύει σε μέρη όπου έζησε και έδρασε ο 94χρονος Μπαζ, μας αποκαλύπτει το Χόλιγουντ του ’40, του ’50, και του ’60, καθώς και τις διαφωνίες του Μπαζ με παραγωγούς των στούντιο· αναφέρεται στις συνεργασίες του με σκηνοθέτες και στις φιλίες του, όπως με τον συγγραφέα Ουίλιαμ Φόκνερ και τους ηθοποιούς Χάμφρι Μπόγκαρτ και Ρόμπερτ Μίτσαμ.
Όπως λέει ο Σπύρος Ν. Ταραβήρας σε συνέντευξη του στον Στράτο Κερσανίδη, "ο Μπαζ, ήταν ένας άνθρωπος με αριστερές, φιλελεύθερες απόψεις. Μάλιστα η δεύτερη γυναίκα του ήταν δηλωμένη κομουνίστρια, με ό,τι μπορεί αυτό να σημαίνει στις ΗΠΑ. Οι φιλελεύθερες απόψεις του και οι φιλίες με σεναριογράφους, τους γνωστούς Δέκα του Χόλιγουντ, των οποίων τα ονόματά ήταν στην Μαύρη Λίστα, έγιναν η αιτία που έπεσε σε δυσμένεια στο Χόλιγουντ κατά την εποχή του μακαρθισμού. Το όνομά του βρέθηκε σε μια άλλη άτυπη λίστα, των φιλικά προσκείμενων στους Δέκα, μαζί με τα ονόματα πολλών άλλων μεγάλων σταρ της εποχής, στη Γκρίζα Λίστα, με συνέπεια να έχει δυσκολία να δουλέψει".
Για τον Μπάζ μιλούν, μεταξύ άλλων, ο σκηνοθέτης Ντασσέν και η 94χρονη ντίβα του Χόλιγουντ Γκλόρια Στούαρτ, που είδαμε στον «ΤΙΤΑΝΙΚΟ» του Τζ. Κάμερον το 1997.
Ο Μπεζερίδης πέθανε σε ηλικία 95 ετών το βράδυ της Πρωτοχρονιάς του 2007 στο Λος Αντζελες.
Η ταινία κέρδισε το βραβείο της Πανελλήνια Ενωση Κριτικών Κινηματογράφου 2005 και στο σκεπτικό αναφέρεται ότι το βραβείο απονέμεται επειδή η ταινία "όχι μόνον επειδή αγαπάει με πάθος το σινεμά και τους αφανείς εργάτες του, αλλά και γιατί καταφέρνει να συνδέσει την Ελληνική διασπορά με τη μυθολογία του Χόλιγουντ".