(Συνθήματα)
του Gjergi Xhouvani
slogans.jpg

Ένας νεαρός καθηγητής βιολογίας, ο Andrea, εγκαταλείπει τα Τίρανα για ένα απομακρυσμένο χωριό. Εκεί καλείται να διδάξει στο τοπικό δημοτικό σχολείο. Όμως γρήγορα διαπιστώνει ότι η τοπική εξουσία δεν ενδιαφέρεται ιδιαίτερα, ούτε για για τις επιστημονικές του ικανότητες, ούτε για την επάρκεια του ως δασκάλου. Αυτό που απασχολεί την τοπική ηγεσία του κόμματος είναι η ικανότητα του να συνθέτει πολιτικά συνθήματα, τα οποία να αποδίδουν με πιστότητα, ακρίβεια και συντομία τις αρχές και τα ιδανικά του κόμματος. Τα συνθήματα αυτά "γράφονται" με λευκές πέτρες στις πλαγιές των γύρω λόφων, μεταδίδοντας έτσι τα μηνύματα του κόμματος στους κατοίκους της περιοχής. Η προαναγγελλόμενη επίσκεψη ενός υψηλόβαθμου στελέχους του κόμματος προκαλεί ένταση και εγρήγορση στην τοπική ηγεσία, η οποία αποφασίζει να εντυπωσιάσει τον σημαντικό επισκέπτη με τα "μεγαλειώδη" συνθήματα.
Τοποθετημένη χρονικά στα τέλη της δεκαετίας του 70 -την εποχή δηλαδή που μεσουρανούσε στην πολιτική ζωή της Αλβανίας ο Εμβέρ Χότζα- η ταινία αποτελεί μία κωμωδία, ένα νοσταλγικό σχόλιο μιας περασμένης εποχής. Το κωμικό της οργανώνεται γύρω από τον πολιτικό παραλογισμό ενός αυταρχικού καθεστώτος. Αντιμέτωπο μ' αυτό τον παραλογισμό βρίσκεται ο νεαρός δάσκαλος, καθώς προσπαθεί να εκτελέσει τα διδακτικά του καθήκοντα. Η σκηνοθεσία αποφεύγει τις υπερβολές, επιλέγοντας μια προσέγγιση περισσότερο ευαίσθητη και ίσως νοσταλγική. Ο σαρκασμός και η ειρωνεία, καθώς καταγράφει τον παραλογισμό του απολυταρχικού καθεστώτος, μοιάζουν να συνιστούν έναν ιστορικό απολογισμό.
Γνωστός από προηγούμενο φεστιβάλ (όπου προβλήθηκε η εξαιρετική μικρού μήκους Funeral Business, 1999) o Gjergi Xhuvani είναι ο πρώτος Αλβανός σκηνοθέτης που συμμετείχε στο φεστιβάλ Καννών (Δεκαπενθήμερο των Σκηνοθετών).
Η ταινία έφυγε από τις Κάννες με το βραβείο Prix de la Jeunesse.
Δ.Μ.