(Ωραία νέκρα κορίτσια)
 του Dalibor Matanic

Τις αναστατώσεις, που προκαλεί ένας ανορθόδοξος έρωτας, έχει στο κέντρο του αυτό το σκοτεινό και απαισιόδοξο νέο –νουάρ από την Κροατία.
Κεντρικά πρόσωπα της δραματικής πλοκής είναι ένα ζευγάρι νεαρών γυναικών, που νοικιάζουν ένα διαμέρισμα σε μια μάλλον παράξενη πολυκατοικία. Οι ένοικοι της, εκκεντρικοί και γεμάτοι περιέργεια, δείχνουν αδιάφοροι στην αρχή για τις δύο γυναίκες. Οι γείτονες τους είναι ένας γιατρός, που κάνει παράνομα εκτρώσεις στην σοφίτα, και ο γιος του, μια νεαρή πόρνη, που μένει στο ισόγειο, ένας μισότρελος βετεράνος του εμφυλίου πολέμου, ένας συνταξιούχος, που κρύβει την σε αποσύνθεση πεθαμένη γυναίκα του για να εισπράττει την σύνταξη της, και τέλος το ζευγάρι των ιδιοκτητών με τον γιο τους. Πραγματικός δυνάστης της πολυκατοικίας και κυρίαρχη του χώρου, η αδιάκριτη ιδιοκτήτρια, γεμάτη περιέργεια, θα παρακολουθήσει τις δυο νεαρές γυναίκες και θα εισβάλλει στην προσωπική τους ζωή. Ότι θα αντικρίσει θα τη σοκάρει, και η αντίδρασή της θα προκαλέσει μια αλυσιδωτή έκρηξη γεγονότων με τραγική κατάληξη. Περιτριγυρισμένες από μισαλλόδοξους, οργισμένους μικροαστούς, οι δύο νεαρές γυναίκες μοιάζουν απελπιστικά αβοήθητες και τραγικά μόνες…
Υποστηριζόμενος από την εξαιρετική υποκριτική των ηθοποιών, ο 27χρόνος σκηνοθέτης δημιουργεί μια ατμόσφαιρα μυστήριου, αξιοποιώντας όλα τα αισθητικά διδάγματα του αμερικάνικου νουάρ, των ταινιών τρόμου και των μουσικών βίντεο κλιπ. Κινηματογραφεί την πολυκατοικία ως την επικράτεια του εκκεντρικού, ως ένα τοπίο τρόμου. Απεικονίζοντας με αισθησιασμό τις ερωτικές σκηνές ανάμεσα στις δύο γυναίκες, ο σκηνοθέτης παρακάμπτει την προκλητικότητα και εστιάζει στις εντάσεις που προκαλούνται από τον ανορθόδοξο έρωτα τους. Θέτει τις νεαρές γυναίκες στο κέντρο, και δημιουργεί μια αντίθεση που στη συνέχεια –και λόγω της αποκάλυψης του ερωτικού τους προσανατολισμού- εξελίσσεται σε σύγκρουση, και τέλος σε τραγωδία.
Δεύτερη ταινία του σκηνοθέτη – η πρώτη, Η ταμίας θέλει διακοπές είχε προβληθεί σε προηγούμενο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης– βραβεύτηκε στο εθνικό Φεστιβάλ της Pula Κροατίας και είναι υποψήφια για Όσκαρ.
Δ.Μ.