(Η Μίλα από τον Άρη)
της Sophia Zornitsa

Μια προσωπική ιστορία αναζήτησης της ευτυχίας παρουσιάζεται σ’ αυτή την αντισυμβατική και απρόσμενα ζωντανή ταινία από τη Βουλγαρία.
Η Mila ζει τις εντάσεις και τις πιέσεις μιας ετεροβαρούς σχέσης. Κατά τη διάρκεια ενός καυγά κακοποιείται από τον σύντροφό της, ένα μαφιόζο, και αποφασίζει να τον εγκαταλείψει. Κρυμμένη σ’ ένα φορτηγό καταλήγει σ’ ένα σχεδόν ερειπωμένο και εγκαταλελειμμένο χωριό κοντά στα σύνορα. Οι μοναδικοί κάτοικοι του χωριού, μια ομάδα ηλικιωμένων, θα την υποδεχτούν με χαρά και θα την περιθάλψουν. Καθώς ο καιρός περνά θα γίνει φανερό το μυστικό της Mila: είναι έγκυος. Μέσα στο βαρύ χειμώνα και με τη συμπαράσταση των ηλικιωμένων θα γεννήσει το μωρό της. Στο πρόσωπο ενός νεαρού δασκάλου που ζει σαν ερημίτης στο γειτονικό ερειπωμένο κάστρο, η Mila θα συναντήσει τον έρωτα. Όμως οι λογαριασμοί με το παρελθόν της δεν έχουν ακόμα κλείσει...
Η αφήγηση της ταινίας παρακολουθεί την πορεία της νεαρής ηρωίδας λίγους μήνες πριν την γέννηση του παιδιού της και λίγο μετά απ’ αυτή. Ουσιαστικά αυτό που καταγράφεται στην ταινία είναι ο δύσκολος δρόμος προς την ισορροπία και την ευτυχία. Ένα ταραχώδες παρελθόν, μια δύσκολη σχέση και οι απόηχοι της στη ψυχή της ηρωίδας, είναι τα εμπόδια. Μέσα από συνεχή flash back, η σκηνοθεσία τοποθετεί την νεαρή ηρωίδα αντιμέτωπη τόσο με το παρελθόν της όσο και με το μέλλον της. Η αντίθεση ανάμεσα στη νεαρή ηρωίδα και τους ηλικιωμένους κατοίκους του χωριού δίνει την ευκαιρία, όχι μόνο για τα αναγκαία χιουμοριστικά intermezzi, αλλά για απρόσμενες δραματικές εντάσεις.
Πρώτη ανεξάρτητη παραγωγή στην ιστορία του βουλγάρικου σινεμά, η ταινία διακρίνεται για τη φρεσκάδα του βλέμματος της και για την αντισυμβατική προσέγγιση της. Διαθέτοντας ένα soundtrack με ορισμένες πολύ καλές στιγμές της σύγχρονης βαλκανικής ethnic μουσικής, η ταινία καταγράφει με έντονο τρόπο τις αγωνίες μιας νεαρής γυναίκας αντιμέτωπη με το βάρος της μητρότητας και το φάσμα ενός αβέβαιου μέλλοντος. Η ethnic αίσθηση, που διατρέχει την ταινία, υποδεικνύει και τη λύση σ’ αυτό το δράμα: η αποχώρηση από το αστικό τοπίο, η αναχώρηση και η αναζήτηση των αρχέγονων αξιών είναι λύση.
Βραβεύτηκε στο Φεστιβάλ Σόφιας (2004) ως η καλύτερη βουλγάρικη ταινία.
Η Zornitsa Sophia σκηνοθέτις της ταινίας Mila from Mars, δηλώνει: «Η ταινία Mila from Mars είναι η ιστορία της μύησης μιας ομάδας νέων σε μια κατάσταση κρίσης. Βρίσκω ότι αυτό είναι ένα παγκόσμιο και όχι τοπικό θέμα, με το οποίο ο καθένας μπορεί να ταυτιστεί. Διαπραγματεύεται το πώς και το γιατί σταματάς να φεύγεις για να γλιτώσεις, και πως αρχίζεις να αντιμετωπίζεις τη ζωή όπως είναι. Και τη σχέση που έχει ο έρωτας με την επιβίωση. Γυρίζοντας μια ταινία, που είναι  ανεξάρτητη παραγωγή και ιδιαίτερα χαμηλού προϋπολογισμού στη Βουλγαρία, υπήρξε για μένα τόσο ένα επικίνδυνο σπορ όσο και μια καλλιτεχνική πράξη. Με τη βοήθεια και την αφοσίωση ενός συνεργείου με μέσο όρο ηλικίας 27 χρόνια, με επαγγελματίες που κάνουν ντεμπούτο τους στον κινηματογράφο σε θέσεις κλειδιά, τα γυρίσματα του Mila from Mars έγιναν τόσο μια αποστολή όσο και μια πρόκληση.»
Δ.Μ.