(Πήγαινε δυτικά)
του Ahmed Imamovic

Σαράγιεβο 1992. Ο εμφύλιος πόλεμος είναι προ των πυλών. Ο Kenan είναι μουσικός κλασσικής μουσικής και στο θρήσκευμα μουσουλμάνος. Ο Milan είναι Βόσνιος σερβικής καταγωγής. Ο Kenan και ο Milan είναι εραστές. Όμως λόγω των συντηρητικών ηθών είναι αναγκασμένοι να κρατούν και τις σεξουαλικές του προτιμήσεις και τη σχέση τους εν κρυπτώ. Καθώς ξεσπά ο αιματηρός εμφύλιος, το ζευγάρι των εραστών αποφασίζει να εγκαταλείψει το πολιορκημένο Σαράγιεβο. Θέλουν να κατευθυνθούν στο χωριό του Milan στην ανατολική Βοσνία, στο σερβικό τομέα και από εκεί στη δύση. Όμως τα μπλοκ της σερβικής πολιτοφυλακής που συναντούν αποτελούν ένα αξεπέραστο εμπόδιο για τον μουσουλμάνο Kenan. Ο Kenan μεταμφιέζεται σε γυναίκα και το ζευγάρι περνά τα μπλοκ ως ένα τυπικό ετερόφυλο ζευγάρι. Όταν φθάνουν στο χωριό του Milan το ψέμα αυτό θα δημιουργήσει κάποιες σοβαρές περιπλοκές.
«Το χειρότερο στα Βαλκάνια είναι να είσαι gay» λέει ένας από τους δύο ήρωες στη ταινία. Η ταινία είναι μια τραγική στην κατάληξη της ιστορία αγάπης, αλλά και μια ιστορία επιβίωσης μέσα στα συντρίμμια του πολέμου. Ο σκηνοθέτης εμμένει λιγότερο στο ομοφυλόφιλο ζευγάρι- αντίθετα επιλέγει να εστιάσει στην κατάσταση στα μετόπισθεν. Ο εθνικισμός, ο τυφλός φανατισμός, οι καταστροφές του πολέμου: το τοπίο είναι πολλές φόρες εφιαλτικό, σχεδόν γκροτέσκο, και η απόδραση προς τη δύση δεν είναι παρά η έξοδος από την κόλαση.
Η ταινία δημιούργησε σάλο στη Βοσνία όταν προβλήθηκε για προφανείς λόγους: απεικονίζει ένα πολυεθνικό ζευγάρι που επιπλέον είναι ομοφυλόφιλοι. Ο σκηνοθέτης Ahmed Imamovic έχει συνεργαστεί με τον Michael Winterbottom στην ταινία Welcome to Sarajevo και του Pjer Zalica στο σενάριο της ταινίας Fuse (προβλήθηκε σε παλαιότερο φεστιβάλ). Σε προηγούμενο Φεστιβάλ Θεσ/νίκης είχε προβληθεί η μικρού μήκους ταινία 10 Λεπτά του σκηνοθέτη. Τέλος αξίζει να σημειωθεί η παρουσία της γαλλίδας σταρ Jeanne Moreau, στο ρόλο μιας δημοσιογράφου που παίρνει συνέντευξη από τον ήρωα, αλλά και η ενεργός συμμετοχή της στην παραγωγή της ταινίας.
Go West (Πήγαινε δυτικά), Ahmed Imamovic, Bosnia & Herzegovina, 2005, 97’
Δ.Μ.