(Mια ταινία χωρίς τίτλο)
του Srdjan Karanovic

Κόσοβο, Ενιαία Γιουγκοσλαβία, τέλη της δεκαετίας του 80. Λίγο πριν ξεσπάσει ο εμφύλιος πόλεμος, η επαρχία βρίσκεται σε κατάσταση αναταραχής. Μέσα σ' αυτό περιβάλλον δύο πρόσωπα -η Nadira και ο Miloljub - ζουν τον έρωτά τους. Όμως ο περίγυρός τους φαίνεται ότι έχει διαφορετική άποψη. Ο λόγος; Ανήκουν σε διαφορετικές εθνικές κοινότητες: η Nadira, είναι Αλβανίδα και ο Miloljub, Σέρβος. Η απροσδόκητη όσο και τραγική κατάληξη του έρωτα τους θα προκαλέσει το ενδιαφέρον ενός σκηνοθέτη που προετοιμάζει μια ταινία. Καταγράφοντας σε ντοκιμαντέρ, τα επακόλουθα του τραγικού συμβάντος, ο σκηνοθέτης βρίσκεται αντιμέτωπος τόσο με την παράνοια του εθνικισμού, όσο και με τον παραλογισμό των Media που ξαφνικά ενδιαφέρονται για την τραγική κατάληξη των δύο εραστών.
Αμήχανος και έκπληκτος, ο σκηνοθέτης -στο ρόλο ο Meto Jovanovski- αντιλαμβάνεται ότι τα πρόσωπα των δυο εραστών εισβάλλουν βίαια στην προσωπική του ζωή, ανατρέπουν τις ισορροπίες του, αμφισβητούν τις βεβαιότητες του. Η ασταθής σχέση του με μια ηθοποιό (Mira Furlan) και οι πιέσεις των κινηματογραφικών παραγωγών για μια ταινία που θα αφηγείται την ερωτική ιστορία, τον οδηγούν σ' ένα κρίσιμο σημείο. Μέσα σ' αυτό το κλίμα παράνοιας και παραλογισμού, ο σκηνοθέτης αποφασίζει να διασώσει ότι πιο πολύτιμο υπάρχει: τον έρωτα της Nadira και του Miloljub.
Λίγο πριν οι άνεμοι του πολέμου και του εθνικισμού κυριαρχήσουν στο Κόσοβο, η ερωτική ιστορία της Nadira και του Miloljub, μοιάζει να προαναγγέλλει τα επερχόμενα δεινά. Περνώντας από το ντοκιμαντέρ (για την κατάσταση στο Κόσοβο), στην προσωπική ιστορία του σκηνοθέτη-ήρωα και από εκεί στην ερωτική ιστορία της Nadira και του Miloljub, ο Srdjan Karanovic άλλοτε με σαρκαστικούς τόνους και άλλοτε με συναισθήματα συγκίνησης, δεν κρύβει την οπτική του: σε μια εποχή που ο εθνικισμός είναι "εν τη γενέσει του" και τα αδιέξοδα του είναι πλέον ορατά, ο σκηνοθέτης κάνει πρώτο θέμα τα προσωπικά συναισθήματα.
Δ.Μ.

Za sada bez dobrog naslova / A Film with No Name (1988)
Σκηνοθεσία: Srdjan Karanovic
Σενάριο: Srdjan Karanovic
Φωτογραφία: Bozidar Nikolic
Μοντάζ: Branka Ceperac
Μουσική: Zoran Simjanovic
Ηθοποιοί: Sonja Jacoska, Cedo Orobabic, Meto Jovanovski, Mira Furlan, Boro Begovic, Eva Ras, Mira Banjac, Enver Petrovci
Παραγωγή: Beograd Film / Centar Film
Έγχρωμο
89'
Γιουγκοσλαβία/ Yugoslavia