(Eπιχείρηση Tαφής)
του Gjergj Xhuvani

Καλοκαίρι του 1997, η Αλβανία βρίσκεται σε κατάσταση αναταραχής. Ένα καθεστώς φόβου και τρόμου έχει επιβληθεί στη χώρα, καθώς οι ένοπλες συγκρούσεις επεκτείνονται από τον Νότο προς τον Βορρά. Μέσα σ' αυτήν την κατάσταση τρόμου και ανασφάλειας, η Sana. μια νεαρή γυναίκα, περιμένει τον Andoni, τον σύζυγό της για να γυρίσει στο σπίτι. Φοβισμένη, ανασφαλής, μόνη και σε ένταση αισθάνεται ένα κλοιό τρόμου γύρω της. Καθώς το σκοτάδι πέφτει απειλητικές σκιές την περικυκλώνουν και την απειλούν.
Η Sana πρέπει να αμυνθεί, πρέπει να προστατεύσει τα παιδιά της. Πυροβολεί από το παράθυρο μια απειλητική φιγούρα που πλησιάζει προς το σπίτι. Το πρωί θα διαπιστώσει ότι έχει κάνει ένα τραγικό λάθος…
Έχοντας ως φόντο μια χώρα στην οποία βρίσκεται σε κρίση ηθική, όπου η έννοια του δικαίου είναι τραγικά απούσα, όπου η βία εξαπλώνεται ως μια μεταδοτική νόσος, ο σκηνοθέτης στέκεται στο χαρακτήρα της νεαρής γυναίκας καθώς αυτή, πολιορκημένη από τις δυνάμεις του Κακού, προσπαθεί να αμυνθεί απέναντι στην εισβολή της βίας στον χώρο και στην οικογένεια της .
Δ.Μ.
Ο Gjergj Xhuvani, σκηνοθέτης της ταινίας, δηλώνει: "Αυτό που προσπαθούμε να πούμε [με την ταινία] είναι ότι εμείς οι Αλβανοί δεν πρέπει να εκμεταλλευόμαστε την αγορά του θανάτου, γιατί η ζωή είναι ότι πιο πολύτιμο υπάρχει -και η ζωή και ο θάνατος δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται ως επιχειρήσεις. Η ταινία αναφέρεται σ' ένα πραγματικό περιστατικό, που συνέβη τον Μάρτιο του 1997. Προσπαθήσαμε να είμαστε όσο το δυνατόν περισσότερο πιο πιστοί στην πραγματική ιστορία. Ο τρόμος εκείνων των ημερών είναι ολοζώντανος στην ταινία. Παρόλα αυτά δεν μπορούσαμε να αποκλείσουμε ένα ψήγμα ελπίδας για το μέλλον: γι' αυτό στο τέλος της ταινίας δεν συμπεριλάβαμε τα γεμάτα δάκρυα μάτια της ηρωίδας, της Sana."