(Oι Pόδες)
του Djordje Milosavljevic

Με μια προϋπηρεσία στα κόμικς (το 1994 κέρδισε το βραβείο του Καλύτερου Γιουγκοσλαβικού Κόμικς), την κινηματογραφική κριτική αλλά και τη συγγραφή θεατρικών έργων, ο Djordje Milosavljevic σ' αυτήν την πρώτη του ταινία επιχειρεί μια κατάδυση στην σκοτεινή πλευρά της ανθρώπινης φύσης.
Μια καταιγίδα είναι η αφορμή για να ξεκινήσει η περιπέτεια του κεντρικού χαρακτήρα. Γυρνώντας στο πατρικό του σπίτι του, ο νεαρός ήρωας, ο Nemanya, αναγκάζεται λόγω καιρού να βρει καταφύγιο στο μοτέλ ΟΙ ΡΟΔΕΣ: ένα τόπο όπου κυριαρχεί ένας εκκεντρικός μπάρμαν. Ο κεντρικός χαρακτήρας είναι ένας μάλλον συνηθισμένος τύπος, έτοιμος να παντρευτεί και η επίσκεψη στο πατρικό του έχει μια απλή σκοπιμότητα: θέλει να ζητήσει από τον πατέρα του χρήματα. Όμως η είσοδος στο μοτέλ και πολύ περισσότερο η διαμονή του σ' αυτό, θα αλλάξει δραματικά την πορεία της ζωής του. Κατηγορούμενος για μία σειρά εγκλήματων αλλά και για την τρομοκράτηση αθώων, ο Nemanya δεν θα αποφύγει να υπερασπιστεί τον εαυτό του: ωστόσο η άμυνα του γίνεται μ' ένα τρόπο ασυνήθιστο και ίσως παράδοξο για τις περιστάσεις.
Μαύρο χιούμορ, σαρκασμός, στοιχεία gore, συνοδεύουν τον θεατή καθώς παρακολουθεί τον ήρωα αυτού του ψυχολογικού θρίλερ, να αποχωρεί από τις επικράτειες της κανονικότητας και να εισέρχεται στο βασίλειο του κακού. Το κέντρο της προσοχής του σκηνοθέτη δεν βρίσκεται τόσο στη θεαματική απεικόνιση του εγκλήματος -αντίθετα η οπτική του παραμένει σταθερά προσανατολισμένη στη ψυχολογία του εγκλήματος και στα πάθη του κεντρικού χαρακτήρα.
Δ.Μ.