(Οι φίλοι της Εμίλιας)
του Ludmil Todorov
emilias-friends.jpg

Σπονδυλωτή ταινία, που αποτελείται από επτά μικρές ιστορίες, είναι η ταινία του Λούντμιλ Τοντόροφ (Ludmil Todorov). Ως το κινηματογραφικό ανάλογο μιας νουβέλας -μιας ιστορίας μικρής και σύντομης με την οποία ο δημιουργός μπορεί να εκφράσει με σαφήνεια και καθαρότητα την οπτική του πάνω στην πραγματικότητα της χώρας του-, αντιμετωπίζει την ταινία ο σκηνοθέτης.
Μικρές αυτόνομες ιστορίες, που κάθε μια επικεντρώνεται σε με μία παράξενη, παράδοξη και αντισυμβατική ανθρώπινη συμπεριφορά, αποτελούν την πρώτη ύλη. Συμπεριφορές που δημιουργούν έκπληξη και απορία.
Όπως όταν είσαι ερωτευμένος, και δεν θέλεις να δεις το αντικείμενο του έρωτά σου…
Ή όταν μπορείς να λες ψέματα και να έχεις ταυτόχρονα δάκρυα στα μάτια…
Όπως όταν κάποιος είναι εξαιρετικά γενναιόδωρος, μόνο και μόνο για να μπορεί να κλέβει… Ή όταν η απελπισία είναι το ίδιο δυνατή με την αγάπη…
Όλες αυτές οι μικρές ιστορίες, που ο σκηνοθέτης αφηγείται, κινούνται στον ίδιο χώρο: Είναι οι διαφορετικές εκδοχές της ανθρώπινης ψυχής. Είναι το απρόβλεπτο της ανθρώπινης ύπαρξης. Είναι η ίδια η ζωή της σημερινής Βουλγαρίας, που κρύβεται πίσω από τις εικόνες της ταινίας.
Με αυτές τις μικρές ιστορίες ο σκηνοθέτης χωρίς να αναφέρεται άμεσα στην πολιτική και κοινωνική κατάσταση της χώρας του, σχεδιάζει το πνευματικό συναισθηματικό πορτραίτο της Βουλγαρίας σήμερα…
Δ.Μ.