(Εκτός εποχής)
των Mirjam Quinte & Pepe Danquart

Μια πόλη χωρισμένη στα δύο: το Μόσταρ. Μια πόλη χωρισμένη και κατεστραμμένη: Οι δύο εμφύλιοι πόλεμοι -πρώτα Κροάτες και Μουσουλμάνοι εναντίων των Σέρβων και μετά Κροάτες εναντίων Μουσουλμάνων- άφησαν πίσω τους την πόλη τραυματισμένη, και σε ερείπια. Στις προσπάθειες της πόλης να στήσει ξανά τη ζωή της, να επιστρέψει πίσω στην ειρήνη, αναφέρεται το ασπρόμαυρο ντοκιμαντέρ των Πέπε Ντανκουάρτ (Pepe Danquart)
και Μίργιαμ Κουίντε (Mirjam Quinte).
Το καλοκαίρι του 1994, η Ευρωπαϊκή Κοινότητα διόρισε το γερμανό σοσιαλδημοκράτη, Hans Koschinck ως διοικητή της πόλης, με αποστολή να επιβλέψει τις προσπάθειες για ανασυγκρότηση της πόλης. Οι σκηνοθέτες παρακολουθούν τις προσπάθειες του, αλλά και των αγώνα των κατοίκων της πόλης για να αποκτήσει πάλι την ειρηνική καθημερινότητα, που ο πόλεμος τής αφαίρεσε: νερό, ηλεκτρικό, μία νέα γέφυρα και το δικαίωμα των κατοίκών της να κυκλοφορούν παντού χωρίς ερωτήσεις και ανακρίσεις για την εθνικότητα ή το θρήσκευμά τους.
Καταγράφουν, οι εικόνες του ντοκιμαντέρ, τη διαίρεση της πόλης σε δύο τμήματα: στον ανατολικό τομέα, που ελέγχουν οι Μουσουλμάνοι, πλήρως κατεστραμμένο και το δυτικό, που είναι υπό των έλεγχο των Κροατών, σχεδόν χωρίς ζημίες και διατηρεί μια σχετική φυσιολογική ζωή. Ωστόσο πέρα από τις ζημίες στα κτήρια, είναι στις ζημίες και στα τραύματα των κατοίκων της πόλης, που εστιάζουν οι εικόνες της ταινίας. Και κυρίως στέκονται στην αγωνία τους για να βρουν πάλι το χαμένο νήμα της ειρήνης …
Δ.Μ.