του Goran Hugo Olsson
black.jpg

Η “άφρο” κόµµωσή της Angela Davis. Ο Tommie Smith να σηκώνει τη γροθιά του κατά την απονομή μεταλλίων στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1968 στο Μεξικό. Εικόνες αντιπροσωπευτικές και εμβληματικές ενός κινήματος. Ήταν το κίνημα  της Μαύρης Δύναμης (Black Power) στις ΗΠΑ την δεκαετία του 60.
Το κίνημα αυτό που βάση είχε φυλετική έπαιξε ένα καθοριστικό ρόλο στο τοπίο της δεκαετίας του 60, αφού διεκδίκησε την πλήρη και απόλυτη πολιτική ισότητα του μαύρου πληθυσμού των ΗΠΑ. Επιπλέον μ’ ένα ιδιαίτερο τρόπο σφράγισε ανεξίτηλα και το πολιτιστικό τοπίο, αφού πίσω από τα πολιτικής φύσης αιτήματα αυτό που υπήρχε ήταν η διεκδίκηση μιας ιδιαίτερης πολιτιστικής ταυτότητας και ο σεβασμός της «μαύρης» κουλτούρας. Ίχνη αυτού του κινήματος μπορεί κάποιος να αναγνωρίσει ακόμα και σήμερα στην κοινωνική και πολιτιστική ζωή των ΗΠΑ.
Σ’ αυτό το ντοκιμαντέρ ο σκηνοθέτης Goran Hugo Olsson μέσα από εικόνες εμβληματικές (και όχι μόνο) παρακολουθεί την ανάπτυξη του κινήματος και την κληρονομιά που αυτό άφησε. Το υλικό βασίζεται σε ότι κατέγραψαν από το 1967 έως το 1975 ρεπόρτερ της Σουηδικής τηλεόρασης. Πρόσωπα θρύλοι όπως οι Stokely Carmichael, Bobby Seale, Huey P. Newton, Angela Davis, Eldridge Cleaver και φυσικά οι Μαύροι Πάνθηρες (Black Panther), αλλά και ο σκηνοθέτης Emile de Antonio. Και βέβαια σχόλια από καλλιτέχνες και ακτιβιστές που επηρεάστηκαν από τον ριζοσπαστισμό και τις διεκδικήσεις αυτού του κινήματος πολιτικών δικαιωμάτων.
Η ταινία συμμετείχε επίσημα στο Φεστιβάλ Βερολίνου του 2011 και έλαβε βραβείο μοντάζ ντοκιμαντέρ στο SUNDANCE FILM FESTIVAL 2011 και υποψηφιότητα για το Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής στο ΜΙΑΜΙ FESTIVAL 2011.

(πηγή δελτίο τύπου, κατάλογοι φεστιβάλ)