της Celine Sciamma
tomboy2.jpg

Ένα δωδεκάχρονο κορίτσι με φυσιογνωμία και τρόπους αταίριαστους με το φύλο του είναι η πρωταγωνίστρια της ιστορίας. 
Κάπως έτσι, μεταξύ ζωής και παιχνιδιού και με αφορμή μια παρεξήγηση,  η μικρή ηρωίδα του Tomboy γλιστράει εύκολα στην άλλη πλευρά και αλλάζει ταυτότητα, συνήθειες, συμπεριφορά. Υιοθετεί ακόμα και πλαστά σωματικά χαρακτηριστικά. Κι όλα αυτά μέσα σε ένα δύσκολο, μεταβατικό προεφηβικό καλοκαίρι. 
Ρεαλιστική και άμεση σχεδόν όσο ένα ντοκιμαντέρ, ταυτόχρονα όμως ανάλαφρη και αστεία σαν μια παιδική ιστορία, η δεύτερη ταινία της Celine Sciamma ξαφνιάζει με την ειλικρίνεια, την αυθεντικότητα αλλά και τις υποκριτικές ικανότητες των μικρών της ηρώων. Η κάμερα καταγράφει βήμα προς βήμα τα τεχνάσματα, τους δόλους και τα καθόλου «αθώα ψεύδη» της παιδικής ηλικίας- τα οποία μπορεί να αποβούν τραγικά- , στην προσπάθεια αναζήτησης σεξουαλικής ταυτότητας αλλά και εναρμόνισης με τα στερεότυπα των φύλων για ευκολότερη επιβίωση. Η αμφισημία που συνοδεύει το πρόσωπο  και τα κίνητρα δράσης της ηρωίδας καλούν το θεατή σε ένα γόνιμο προβληματισμό γύρω από τα θέματα της επινόησης της σεξουαλικής ταυτότητας, των εσωτερικών συγκρούσεων και της δύσκολης παιδικής φιλίας.

 

της Καλλιόπης Πουτούρογλου [ Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.]