του Josef Von Sternberg
macao.jpg

Ένας φυγάς, που κατηγορείται για ένα έγκλημα που δεν διέπραξε, ταξιδεύει με το πλοίο για το Μακάο, την πορτογαλική αποικία και ένα από τα σημαντικότερα λιμάνια της Άπω Ανατολής. Θα συναντήσει στο πλοίο μια τραγουδίστρια του καμπαρέ και γρήγορα θα βρεθούν ένας κοντά στον άλλον. Ενώ την ίδια στιγμή στο πλοίο βρίσκεται και ένας ντετέκτιβ που προσπαθεί να συλλάβει ένα γκάνγκστερ. Τα τρία πρόσωπα όταν αποβιβαστούν στην στεριά θα βρεθούν στην δίνη απρόοπτων γεγονότων.
Εξωτισμός, το λιμάνι, φθηνά ξενοδοχεία, χαρτοπαικτικές λέσχες, ο έρωτας ανάμεσα σ' ένα άνδρα και μια γυναίκα: ο Γερμανός Josef Von Sternberg στο τέλος της καριέρας του εμμένει πεισματικά στα ίδια θεματικά μοτίβα που τον έκαναν διάσημο. Η ταινία είναι ένα μελοδραματικό φιλμ νουάρ. Εδώ η αφήγηση αξιοποιεί την μυθολογία του χώρου του λιμανιού -κοσμοπολιτισμός, εγκληματικότητα- για να δημιουργήσει έναν τόπο, όπου η γοητεία δύο χολιγουντιανών πρωταγωνιστών -του Robert Mitchum και της Jane Russell- θα λάμψει. Το τελικό αποτέλεσμα απογοήτευσε τους παραγωγούς της ταινίας -και έτσι ο Nicholas Ray ανέλαβε να προσθέσει κάποιες σκηνές που θα διασαφήνιζαν αρκετά ασαφή σημεία της αφήγησης.
Δ.Μ.

Macao
Σκηνοθεσία: Josef Von Sternberg (κάποιες σκηνές είναι γυρισμένες από τον Nicholas Ray). Σενάριο: Stanley Crea Rubin, Bernard Schoenfeld. Φωτογραφία: Harry J. Wild. Σκηνογραφία: Ralph Berger, Albert S. D'Agostino. Κοστούμια: Michael Woulfe.  Μοντάζ: Samuel E. Beetley, Robert Golden.  Μουσική: Anthony Collins. Ηθοποιοί: Robert Mitchum, Jane Russell, William Bendix, Thomas Gomez, Gloria Grahame, Brad Dexter, Rico Alaniz, George Chan, Spencer Chan. Προέλευση: ΗΠΑ.  Διάρκεια: 80 '.  Ασπρόμαυρη.  1952