(Μερικοί το προτιμούν καυτό)
του Billy Wilder
somelike.jpg

Μια από τις καλύτερες κωμωδίες του Αμερικανικού κινηματογράφου, το Some Like It Hot/ Μερικοί το προτιμούν καυτό είναι μια ταινία που αναμειγνύει με ευφυή και ειρωνικό τρόπο τα στερεότυπα της γκανγκστερικής ταινίας με το θέμα της μεταμφίεσης ενός άνδρα σε γυναίκα. Ένα απλό γεγονός πυροδοτεί την αφήγηση: είναι η "εξ ανάγκης" απόφαση των δύο άνεργων μουσικών (ο Tony Curtis και ο Jack Lemmon), να υποδυθούν τις γυναίκες για να αποφύγουν την ανάμειξή τους στη διαμάχη μεταξύ δύο συμμοριών. Προσπαθώντας να απομακρυνθούν από τον τόπο του εγκλήματος, συμμετέχουν σε μια γυναικεία μπάντα και ταξιδεύουν μαζί της στην Φλόριδα....
Οι κωμικές παρεξηγήσεις της ταινίας είναι απότοκοι των προφανών συγκρούσεων που βιώνουν οι δύο ήρωες: ανάμεσα στο ρόλο της γυναίκας -που άλλοτε ανεπιτυχώς και άλλοτε πετυχημένα υποδύονται οι δύο φίλοι- και στον αναλλοίωτο, από τη μεταμφίεσή τους, ανδρισμό.
Χαρακτήρας -πρόκληση του ανδρισμού τους είναι η Marilyn Monroe που υποδύεται μια "αφελή" ξανθιά τραγουδίστρια. Κέντρο της προσοχής όλων, η ηθοποιός εκμεταλλεύεται ίσως καλύτερα από κάθε άλλη φορά, το μεγαλύτερο της όπλο: την ανυπόκριτη σαγήνη, τη γεμάτη υποσχέσεις έκδηλη σεξουαλικότητα της.
Το πνευματώδες σενάριο των Billy Wilder και I.A.L. Diamond (βασισμένο στο σενάριο των Robert Thoeren και M. Logan για μια παλιά γερμανική ταινία) κλιμακώνει σταδιακά το κωμικό: από μια απλή φάρσα (το γεγονός της μεταμφίεσης) προορισμένη να εξαντληθεί σε σύντομο χρόνο, γρήγορα μετατρέπεται σε μια κωμωδία παρεξηγήσεων με ένα φρενήρη ρυθμό.
Δ.Μ.