(Saikaku ichidai onna/ Life of Oharu)
του Kenji Mizoguchi
b_505X0_505X0_16777215_00_images_1718_life-of-oharu.jpg

17ος αιώνας. Η Oharu, μια ηλικιωμένη πόρνη, βρίσκει καταφύγιο σ' ένα αρχαίο ναό. Στέκεται μπροστά στο άγαλμα του Βούδα. Το πρόσωπο του αγάλματος γίνεται η αφορμή για να έρθουν στην επιφάνεια οι αναμνήσεις από το παρελθόν, από τα χρόνια της νεότητας: το πρόσωπο του Βούδα της θυμίζει τον πρώτο της έρωτα. Κόρη ευγενούς της αυτοκρατορικής αυλής, η Oharu ερωτεύτηκε ένα άνδρα κατώτερης κοινωνικής θέσης. Όμως η σχέση τους δεν γίνεται αποδεκτή από τον κοινωνικό περίγυρο της ηρωίδας: ο εραστής της αποκεφαλίζεται και η Oharu με την οικογένεια της εκδιώκεται από το Παλάτι. Η προσπάθεια της να αυτοκτονήσει αποτυγχάνει. Η αναζήτηση, απ' ένα τοπικό ηγεμόνα, μιας παλλακίδας, θα προσφέρει στην Oharu την ευκαιρία να αποκαταστήσει τις σχέσεις με τον πατέρα της. Κοινωνική άνοδος και χρήματα, είναι τα οφέλη για την οικογένεια απ' αυτήν την σχέση. Όταν, ως αποτέλεσμα της σχέσης της Oharu με τον ηγεμόνα, γεννιέται ένα αγόρι -ο διάδοχος του ηγεμόνα-, τότε η ηρωίδα, μετά από συνομωσία αυλικών, εκδιώκεται από το αρχοντικό. 
Απογοητευμένος και γεμάτος χρέη, ο πατέρας της την προτρέπει να γίνει πόρνη. Όμως η συμπεριφορά της Oharu δεν συνάδει με το κλίμα που επικρατεί στο πορνείο που δουλεύει. Ένας πλούσιος πελάτης θέλει να την αγοράσει, όμως γρήγορα αποκαλύπτεται ότι είναι παράνομος και η Oharu εκδιώκεται από το πορνείο. Προσλαμβάνεται ως υπηρέτρια απ' ένα ζευγάρι και κερδίζει την συμπάθεια και την εμπιστοσύνη τους. Όμως η σχέση της με το ζευγάρι διαταράσσεται, όταν ένας πελάτης του πορνείου την αναγνωρίζει. Επιστροφή στο πατρικό σπίτι και ένας γάμος από προξενιό φαίνεται ότι θα προσφέρουν μία σύντομη περίοδο ευτυχίας για την ηρωίδα. Όμως η δολοφονία του συζύγου της, ενός κατασκευαστή βενταλιών, θα βάλει τέρμα σ' αυτήν την περίοδο. Το προσωρινό καταφύγιο που βρίσκει σ' ένα ναό και η πρόθεση της να γίνει καλόγρια δεν έχουν συνέχεια, αφού η Oharu εκδιώκεται και απ' εκεί. 
Η απόπειρα της να φύγει μ' ένα υπηρέτη αποτυγχάνει, όταν αυτός συλλαμβάνεται για ληστεία.
Έτσι η ηρωίδα στην ηλικία των 50 εξαναγκάζεται να γίνει πάλι πόρνη, αυτήν τη φορά στο δρόμο. Το μόνο της όνειρο είναι να βρει τον γιο της, ο οποίος ενήλικας πλέον έχει διαδεχθεί τον πατέρα του, και έχει γίνει ο ηγεμόνας της περιοχής.  Όταν επιτέλους τον βρίσκει εμποδίζεται από τους αυλικούς του να τον συναντήσει. Απογοητευμένη φεύγει από το αρχοντικό.
Γριά και άρρωστη, η Oharu περιφέρεται στους δρόμους της πόλης ζητώντας βοήθεια.
Σκηνοθεσία: Kenji Mizoguchi
Σενάριο: Yoishikata Yoda, βασισμένο στο μυθιστόρημα "Koshoku Ichidai Onna" του Saikaku Ihara.
Φωτογραφία: Yoshimi Hirano.
Hθοποιοί: Kinuyo Tanaka, Toshiro Mifune, Masao Shimizu, Ixhiro Sugai, Tsukue Matsuura, Kiyoko Tsuji.
Διάρκεια: 133', 1952