του Ernst Lubitsch
ninotch1.jpg

Μία από τις καλύτερες κωμωδίες του Ernst Lubitsch, αλλά και μια ταινία όπου παρουσιάζεται σε πλήρη ανάπτυξη η ανυπέρβλητη υποκριτική ικανότητα μιας σημαντικής ηθοποιού-σταρ του κλασικού Χόλιγουντ, της Greta Garbo.
Στο Παρίσι του μεσοπολέμου βρίσκονται τρεις Σοβιετικοί πράκτορες. Η κομμουνιστική πατρίδα τους έχει αναθέσει να βρουν αγοραστή ώστε να πουλήσουν κάποια πανάκριβα κοσμήματα, τα οποία ανήκαν κάποτε στην οικογένεια των Τσάρων. Όμως αυτοί, γοητευμένοι από τα υλικά αγαθά του καπιταλισμού (εστιατόρια, κρασί, καλή ζωή, κ.α.) έχουν σχεδόν ξεχάσει την αποστολή τους και κωλυσιεργούν αδικαιολόγητα στην πώληση των κοσμημάτων. Έτσι λοιπόν οι Σοβιετικές αρχές στέλνουν στο Παρίσι την Νινότσκα, μια σκληρή κομουνίστρια, με σκοπό να κάνει έλεγχο στους πράκτορες όσον αφορά την πορεία της αποστολής τους.  Η ψυχρή Νινότσκα που απεχθάνεται την Δύση (και βλέπει τον Πύργο του Άιφελ ως αλάνθαστη μεταλλική κατασκευή και τον έρωτα ως απλή χημική ένωση), προσπαθώντας να συνετίσει τους συμπατριώτες της και να προωθήσει την αποστολή, θα γνωρίσει τον Γάλλο Λεόν.
Ο Dave Kehr σημειώνει σχετικά με την ταινία: «Ένα πνευματώδες λαμπερό πολιτικό παραμύθι. (...) Η Garbo συμπληρώνει απόλυτα την ανέμελη κομψότητα και τη χάρη του ύφους του σκηνοθέτη Ernst Lubitsch, παίζοντας πανέξυπνα με την πλήρη κατήφειας δημόσια εικόνα της. Το σατιρικό μέρος της ταινίας μπορεί ως επί το πλείστον να είναι ένα εύκολο ζήτημα αντιθέσεων και συγκρούσεων, αλλά το μέρος, όπου οι εραστές ζουν μέσα σ' έναν κόσμο κομψότητας και αξιοπρέπειας, είναι, κατά ένα τρόπο μοναδικό αλλά και συγκινητικό, αποκλειστικά του Lubitsch».