του Charles Vidor
gilda1.jpg

Η ταινία Τζίλντα (Gilda) είναι ένα φιλμ- νουάρ και σ' αυτήν πρωταγωνιστούν οι Glenn Ford και Rita Hayworth. Αρχετυπική femme fatale σ' αυτήν ταινία, η Rita Hayworth μαγνητίζει τον θεατή και κυριαρχεί απολύτως στις εικόνες της –εξάλλου στην αφίσα της ταινίας όχι άδικα αναγράφεται: «Ποτέ δεν υπήρξε γυναίκα σαν την Gilda».
Ο Τζόνι Φάρελ πηγαίνει να εργαστεί για τον Μπάλιν Μάντσον, ιδιοκτήτη ενός παράνομου καζίνο σε μια πόλη της Νότιας Αμερικής. Πολύ σύντομα, ο Τζόνι γίνεται το «πρωτοπαλίκαρο» του Μάντσον. Ολα πάνε καλά, μέχρι τη στιγμή που ο Μάντσον επιστρέφει από κάποιο ταξίδι μαζί με τη νέα γυναίκα του, την Τζίλντα. Μια γυναίκα από το παρελθόν του Τζόνι. Ο Μάντσον, που δε γνωρίζει τίποτα για την προηγούμενη ερωτική τους σχέση, αναθέτει στον Τζόνι την παρακολούθηση της Τζίλντα, για να διαπιστώσει εάν είναι πιστή σύζυγος. Η Τζίλντα, γεμάτη μίσος για τον Τζόνι, κάνει τα πάντα για να τον ανταγωνιστεί, να τον υποτιμήσει και να τον κάνει να ζηλέψει, έως ότου η μοίρα παίξει το δικό της παιχνίδι.
Ο κριτικός Emanuel Levy σημειώνει για την ταινία ότι: "είναι μια ανάμειξη μιας σκληροπυρηνικής περιπέτειας νουάρ της δεκαετίας του 1940 και μιας "γυναικείας" ταινίας. Αν κάποιος τη δει μέσα από μια σύγχρονη οπτική, η ταινία είναι άξια αναφοράς για τον τρόπο που χειρίζεται τα σεξουαλικά ζητήματα."
Τα δύο εμβληματικά τραγούδια της ταινίας -Put the Blame on me, αλλά και το Amado mio-, αν και είναι τραγουδισμένα από την Anita Ellis, υπήρξαν καθοριστικά για την εικόνα της Rita Hayworth ως σταρ.