του Jacques Becker
letrou.jpg
Σκηνοθετημένη από τον Jacques Becker, η ταινία υπήρξε το κύκνειο άσμα του: έφυγε από τη ζωή, δύο εβδομάδες μετά την ολοκλήρωση της. Βοηθός και συνεργάτης του Jean Renoir, ο Becker συμμετείχε στην παραγωγή κλασσικών ταινιών όπως τα Grand Illusion και Une partie de campagne (A Day in the Country). Με ενεργή συμμετοχή στην αντίσταση κατά των ναζί κατακτητών, συνελήφθη και φυλακίστηκε στην Γερμανία. Μετά την απελευθέρωση ξεκίνησε την καριέρα του σαν σκηνοθέτη με ταινίες όπως Coupi mains rouge (1943), Antoine et Antoinette (1947, βραβευμένη στις Κάνες), Rendez-vous de Juillet (1949), Casque d'or (1952).
Αφετηρία αυτής της ταινίας υπήρξε ένα πραγματικό περιστατικό: η ταινία αφηγείται την απόπειρα δραπέτευσης από μια φυλακή πέντε εγκλείστων. Η δραματική πλοκή οργανώνεται γύρω από τις προσωπικότητες των πέντε κρατουμένων και η αφήγηση χαρακτηρίζεται από σασπένς και ένταση, καθώς πλησιάζουν όλο και περισσότερο στο στόχο τους. Σχεδόν όλη η ταινία διαδραματίζεται στο κελί των φυλακών και στα τούνελ που με επιμονή και υπομονή οι φυλακισμένοι σκάβουν. Η ανατροπή του τέλους υπογραμμίζει το αδιέξοδο, αλλά και το απρόβλεπτο της ανθρώπινης ύπαρξης. Η εμπιστοσύνη, η αλληλεγγύη, το περίκλειστo, η εγγύτητα των προσώπων και η ένταση της εργασίας είναι κεντρικά στοιχεία της δραματικής πλοκής.
Βασικός στόχος του σκηνοθέτη υπήρξε η επίτευξη όσο το δυνατό μεγαλύτερο βαθμό ρεαλισμού. Έτσι σύμβουλος στη σκηνοθεσία υπήρξε ένας από τους πρωταγωνιστές της αληθινής ιστορίας, ενώ επιπλέον στην ταινία υποδύθηκε τον εαυτό του. Στην επιλογή των κεντρικών ρόλων ο σκηνοθέτης επέλεξε πρόσωπα χωρίς καμιά εμπειρία στον κινηματογράφο ακριβώς για να προκαλέσει μια ισχυρή αίσθηση ρεαλισμού. Έτσι εκτός από τον Jean Keraudy (που συμμετείχε στην αληθινή απόδραση), θα βρούμε τον Raymond Meunier, βοηθό σκηνοθέτη στην τηλεόραση, τον Michel Constantin αθλητικογράφο στην εφημερίδα L'equipe, τον Philippe Leroy ποδοσφαιριστή και χημικό μηχανικό και τον Mark Miche φανατικό της τζαζ (και αργότερα ηθοποιό στην θρυλική Lola του Jacques Demi).
Η ταινία κυκλοφόρησε την ίδια χρονιά με το A bout de Souffle του Jean Luc Godard και παρόλο που ο σκηνοθέτης της άνηκε στην προηγούμενη γενιά του γαλλικού σινεμά, η γενιά της Nouvelle Vague αντιμετώπιζε τον Becker πάντα με σεβασμό. Αναφερόμενος στις συνθήκες των γυρισμάτων ο Becker δηλώνει: "Κατά τη διάρκεια των τριών μηνών που διήρκεσαν τα γυρίσματα, εργαστήκαμε και ζήσαμε μαζί σαν οικογένεια. Αισθάνομαι ότι αυτή η πολύ στενή επαγγελματική και προσωπική σχέση μεταξύ συνεργείου και ηθοποιού συνεισέφερε στην παραγωγή της ταινίας και μ' επέτρεψε να πετύχω το μέγιστο και από τις δύο πλευρές της κάμερας".
Το DVD είναι παραγωγή της εταιρείας Criterion και χαρακτηρίζεται από εξαιρετική ποιότητα εικόνας.
Le Trou (περιοχής 1, με αγγλικούς υποτίτλους).

Δημήτρης Μπάμπας