του Leo McCarey
anaffa2.jpg

Μια εμβληματική χολιγουντιανή ιστορία αγάπης.
Ο Nickie (τον υποδύεται ο Cary Grant) και η Terry (την υποδύεται η Deborah Kerr) γνωρίζονται κατά τη διάρκεια των διακοπών τους και ερωτεύονται κεραυνοβόλα. Ωστόσο αποφασίζουν να ξαναβρεθούν έξι μήνες μετά. Ο λόγος είναι ότι και οι δύο είναι δεσμευμένοι. Δίνουν ραντεβού στην κορυφή Empire State Building. Όταν ο Nickie εμφανίζεται στο ραντεβού δεν βρίσκει την Terry, αφού αυτή είναι τραυματισμένη σε αυτοκινητιστικό ατύχημα.
Ταινία αρχετυπική για το είδος της ρομαντικής μελοδραματικής ταινίας, το An Affair to Remember είναι ριμέικ μια παλαιότερης ταινίας του ίδιου σκηνοθέτη: Το πρότυπο ήταν το Love Affair (1939) σε σκηνοθεσία του McCarey και σε σενάριο των Delmer Daves βασισμένο σε μια ιστορία των McCarey, Mildred Cram, με τους Irene Dunne και Charles Boyer.
anaffa1.jpgΗ σκηνοθεσία του Leo McCarey αναμειγνύει στοιχεία μιας αισθηματικής κωμωδίας -στο πρώτο μέρος- μ’ αυτά ενός ερωτικού μελοδράματος -ένα χαρακτηριστικό που συναντάμε και σε άλλες ταινίες του σκηνοθέτη όπως το Going My Way (1944) και το The Bells of St. Mary's (1945). Και είναι ακριβώς αυτό το τελευταίο -δηλαδή το μελόδραμα- που δίνει και την τελική αίσθηση της ταινίας. Ο κριτικός Bosley Crowther αναφέρει στην εφημερίδα The New York Times: «Όπως και στην αρχική εκδοχή του μύθου [στο Love Affair (1939)], η γοητεία της ιστορίας βρίσκεται στο βελούδινο τρόπο με τον οποίο δύο φαινομενικά συνηθισμένοι άνθρωποι αντιμετωπίζουν την εμπειρία της ανακάλυψης του έρωτά τους. Είναι ένα ανώριμο συναίσθημα που φορτίζεται με έκπληξη». Άξια επισήμανσης είναι η χρήση του CinemaScope από τον Leo McCarey. Ο Fernando F. Croce (στο Slant Magazine) επισημαίνει ότι «Η χρήση του  CinemaScope κάνει το ερωτευμένο ζευγάρι να είναι η θερμή καρδιά μιας ψυχρής σύνθεσης και δείχνει πόσο εύθραυστη είναι η εξιδανίκευση του έρωτά τους στον «αληθινό κόσμο»» .
Σημαντικό ρόλο για την επιτυχία της ταινίας έπαιξε το εμβληματικό τραγούδι των τίτλων "An Affair to Remember (Our Love Affair)", από τον Vic Damone, σε σύνθεση του Harry Warren και στίχους των Leo McCarey, Harold Adamson.
Η ταινία επηρέασε πλήθος ταινιών με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα το Sleepless in Seattle (1993). Ενώ ένα ριμέικ της έγινε το 1994 με το τίτλο Love Affair από τον Glenn Gordon Caron με τους Warren Beatty και Annette Bening και τη συμμετοχή της Katharine Hepburn.