(Η δολοφονία του Τζέσε Τζέιμς από το δειλό Ρόμπερτ Φορντ)
του Andrew Dominik
b_505X0_505X0_16777215_00_images_2021_the-assassination-of.jpg

Μιζούρι, 1881. Ο Τζέσε Τζέιμς είναι ο διαβόητος αρχηγός της συμμορίας των Τζέιμς, που ληστεύει αδιάκριτα τράπεζες και τρένα. Το νεαρότερο μέλος της, είναι ο Μπόμπι Φόρντ, λάτρης του Τζέσε από μικρό παιδί. Καθώς ο Τζέσε Τζέιμς οργανώνει την επόμενη μεγάλη του ληστεία και κηρύσσει πόλεμο στους εχθρούς του, οι άνθρωποι που εμπιστεύεται περισσότερο, γίνονται τελικά, η μεγαλύτερη απειλή για τη ζωή του.
Με τους Brad Pitt, Casey Affleck, Sam Shepard, Mary-Louise Parker.
Ο σκηνοθέτης της ταινίας δηλώνει: "[Το βιβλίο του Ron Hansen The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford/ Η δολοφονία του Τζέσε Τζέιμς από το δειλό Ρόμπερτ Φορντ] Ήταν ένα πορτρέτο του Ρόμπερτ Φορντ που δεν είχα ξαναδεί ποτέ μου. Σου δίνει μια αίσθηση γύρω από το τι πραγματικά θα μπορούσε να σήμαινε αυτό το γεγονός για εκείνον - να πυροβολήσει έναν άνθρωπο μέσα στο ίδιο του το σπίτι, ενώ η γυναίκα και τα παιδιά του Τζέσε ήταν εκεί κοντά, και μετά να περιμένει άπραγος στο δικό του σπίτι επί μέρες, με έναν αδελφό που ήταν ολότελα φοβισμένος, και να προσπαθεί να αντιμετω­πίσει την αγριότητα της αντίδρασης του κόσμου. Βλέπεις το άγχος, τη φτώχεια και τη φιλοδοξία του και σκέφτεσαι, ‘Το πιθανότερο είναι ότι έτσι ήταν τα πράγματα’. Αυτό είναι που με συγκίνησε στο βιβλίο κι αυτό που ήθελα να αποτυπώσω στη μεγάλη οθόνη.
(...) Απ’ όλα όσα λέγονται, ο Τζέσε ήταν ένα πολύ απομονωμένο άτομο. Δεν είμαι σίγουρος για το πόσο πρόσεχε τους ανθρώπους που ήταν γύρω του. Τον αποκάλεσαν ψυχοπαθή, αλλά αυτός, εξ‘ ορισμού, είναι ένα πρόσωπο που του λείπει η συνείδηση και δεν είναι πολύ συναισθηματικός, και δεν νομίζω ότι αυτή ακριβώς είναι η περίπτωση του Τζέσε, ο οποίος διέτρεχε την κλίμακα συναισθημάτων: από βίαια ξεσπάσματα ως διαστήματα έντονου διαλογισμού. Σε κάθε περίπτωση, ήταν σίγουρα πνευματικά διαταραγμένος.
(...) Ο Φορντ είναι το πρόσωπο με το οποίο ταυτιζόμαστε. Αλλά το να ταυτιστείς μαζί του σε κάνει να νιώθεις άβολα, εξαιτίας της ανασφάλειας και της ανικανότητάς του να βάλει όρια. Είναι σαν εκείνο το κομμάτι του εαυτού σου που θα ευχόσουν να μην είχες.
(...) [Η Αμερική τότε] Ήταν περισσότερο Βικτωριανή και μετεμφυλιακή απ’ ό,τι στην απομονωμένη παραμεθόριο. Δε φοράνε καουμπόικα καπέλα. Το όπλο που ο Τζέσε κάνει δώρο στον Ρόμπερτ έχει μια λαβή από βακελίτη, που το κάνει να δείχνει αρκετά μοντέρνο. Η αλήθεια είναι ότι δεν πρόκειται για το παλιό Ουέστ, δεν είναι στα απομονωμένα σύνορα. Ζούνε στο Κάνσας Σίτι και στο Σεν Τζότζεφ του Μιζούρι, που και τα δυο είναι μεγάλα αστικά κέντρα εκείνης της εποχής. Βρισκόμαστε στο 1880. Το τηλέφωνο μόλις είχε εφευρεθεί."

(πηγή σημειώσεις για την παραγωγή)