του Jim Jarmusch
b_505X0_505X0_16777215_00_images_1920_mystery-train.jpg

Δυο νεαροί Γιαπωνέζοι τουρίστες ακούν γουόκμαν, καθώς το τρένο διασχίζει το Μέμφις. Το κορίτσι λατρεύει τον Eλβις Πρίσλεϊ, το αγόρι θεωρεί σπουδαιότερο τον Καρλ Πέρκινς. Οι δυο έφηβοι οδηγήθηκαν στην Αμερική, θέλοντας να επισκεφτούν τα στούντιο της μυθικής εταιρείας «Σαν Ρέκορντς» όπου γεννήθηκε η ροκ-εντ-ρολ. Μένουν σε ένα φτηνό ξενοδοχείο. Εκεί θα περάσει τη νύχτα και μια γυναίκα μαζί με τις στάχτες του άντρα της, μια κοπέλα που μόλις χώρισε, ενώ στην άλλη άκρη της πόλης μια παρέα από μεθυσμένους άντρες μπλέκει σε φασαρίες...
Σε αυτήν την Αμερική του Τζάρμους, παρεκκλίνουν παράξενες και αστείες ψυχές, οι πόλεις κατοικούνται από φαντάσματα και οι συναντήσεις μοιάζουν τυχαίες, πάντα μέσα σε ένα κλίμα ροκ χιούμορ.
O Jim Jarmusch δηλώνει: "Η ταινία γυρίστηκε το καλοκαίρι του 1988 στο Μέμφις. Μήνες νωρίτερα έφτασα στην πόλη μετά από μια χιονοθύελλα. Οδηγούσα στους δρόμους της πόλης ψάχνοντας για το ιδανικό σκηνικό μου. Σταματώ σε μια διασταύρωση και βλέπω: έναν παροπλισμένο σταθμό τρένων, το εστιατόριο Arcade Luncheonette diner και το εγκαταλελειμμένο ξενοδοχείο Arcade. Το 1990 σε μια συνέντευξή του στο Spin είχα πει: “Έπαθα πλάκα με το μέρος. Αυτό το σταυροδρόμι ήταν γεμάτο φαντάσματα. Το ξέρεις ότι κάποτε σε αυτό το δρόμο έκανε βόλτες ο Ρόμπερτ Τζόνσον και ότι ο Μάντι Γουότερς περίμενε το τρένο σε αυτόν τον σταθμό;”"

(δ.τ.)