(Αμερικάνικο όνειρο)
της Ioana Uricaru
b_505X0_505X0_16777215_00_images_1819_lemonade.jpg

Τη διαδρομή προς την ενσωμάτωση σ’ ένα ξένο (και αφιλόξενο;) τόπο καταγράφει η ταινία της πρωτοεμφανιζόμενης ρουμάνας σκηνοθέτιδος, σε παραγωγή του γνωστού μας Cristian Mungiu.
Κεντρική ηρωίδα της αφήγησης είναι μια νεαρή μετανάστρια στις ΗΠΑ, η Mara (στο ρόλο η Malina Manovici). Παντρεμένη ήδη με Αμερικάνο πολίτη, υποδέχεται το γιό της από την Ρουμανία, ενώ παράλληλα έχει καταθέσει αίτηση για την “πράσινη κάρτα”, δηλαδή την άδεια που θα την εντάξει οριστικά στην αμερικάνικη κοινωνία. Ωστόσο, η συνέχεια δεν είναι αυτή που προσμένει: Ο Moji (στο ρόλο ο Steve Bacic), υπάλληλος του γραφείου μετανάστευσης στον οποίο έχει ανατεθεί η αίτησή της την παρενοχλεί εκμεταλλευόμενος την εξουσία του. Ταπεινωμένη και σε σύγχυση η ηρωίδα προσπαθεί να προσπεράσει την αρνητική εμπειρία και να συνεχίσει τη ζωή της. Όμως αυτό δεν είναι εφικτό, αντίθετα η Mara βρίσκεται αντιμέτωπη με την απέλαση και την καταστροφή της οικογενειακής και προσωπικής της ζωής...
Η σκηνοθέτις εστιάζει σ’ αυτή τη φιγούρα της όχι και τόσο νεαρής γυναίκας, που προσπαθεί, ξένη σ’ ένα αφιλόξενο τόπο, στη “γη της επαγγελίας”, να ξεκινήσει μια καινούρια ζωή. Εστιάζει στη σχέση της με τον γιό της, αλλά και στη σχέση με τον περίγυρο, τις φίλες της συμπατριώτισσες μετανάστριες. Παράλληλα εστιάζει και στη δύσκολη σχέση με τον μεγαλύτερη ηλικίας άνδρα της. Χωρίς να εισέρχεται στα ενδότερα των σχέσεων, καταγράφοντας την επιφάνεια των καταστάσεων, η σκηνοθέτις ενδιαφέρεται να σχεδιάσει το πορτραίτο μιας γυναίκας και τα πάθη της. Ό,τι εντυπώνεται στη μνήμη του θεατή είναι τα μαρτύρια και η παθητικότητα της ηρωίδας, αλλά και η ισχυρή της επιθυμία να μείνει και να ζήσει στον ξένο τόπο. Αδύναμη να αντισταθεί στις επιθέσεις που δέχεται η ηρωίδα παλινδρομεί αδυνατώντας να κατανοήσει τους μηχανισμούς επιβίωσης στη ζούγκλα της “γη της επαγγελίας”. Όταν τελικά θα το ανακαλύψει τότε θα καταφέρει και να “ενταχθεί” στον (αφιλο)ξένο τόπο.

Δημήτρης Μπάμπας