(Η Τέχνη της Αποπλάνησης)
του Neil LaButte
shape3.jpg
Ύστερα από την στροφή σε πιο ανώδυνους και αναλαφρούς συναισθηματικά τόνους που όρισαν οι ταινίες Νοσοκόμα Μπέτι (Nurse Betty) και Ερωτικό Μυστικό (Possession), ο Neil LaButte (Νιλ ΛαΜπιούτ) επιστρέφει στο ύφος των πρώτων ταινιών του.
Η ταινία του Η τέχνη της αποπλάνησης (The Shape Of Things) ανήκει στην ίδιο χώρο στον οποίο βρίσκονται οι ταινίες Μεταξύ Αντρών (In The Company Of Men) και Φίλοι και Εραστές (Your Friends And Neighbors): μια πικρή, αιχμηρή και σαρκαστική απεικόνιση των σχέσεων. Πίσω απο τις εικόνες της ταινίας μπορούμε να διακρίνουμε την βασική αντίληψη του σκηνοθέτη: οι ανθρώπινες σχέσεις είναι ένα πεδίο μιας ανέλέητης μάχης για κυριαρχία και επικράτηση. Ίσως αφόρητα μισάνθρωπος ο Neil LaButte και σ' αυτήν την ταινία απομυθοποιεί το ερωτικό συναίσθημα και ο κυνισμός του γίνεται ένας τρόπος για να ειδωθούν οι ερωτικές σχέσεις.
shape1.jpgΗ διερεύνηση των ανθρώπινων σχέσεων, ο έρωτας και η αγάπη, το σεξ και η τέχνη, τα σύγχρονα ήθη και η πάλη των δύο φύλων: αυτές οι θεματικές συνιστώσες που κυριαρχούν στην ταινία, συγκλίνουν σ' ένα σημείο: είναι το σημείο μήδεν του σύγχρονου πολιτισμού. Απαισιόδοξος ο σκηνοθέτης αφήνει τους ήρωες του να οικοδομήσουν ένα κόσμο ευτυχίας και ευδαιμονίας για τον κατεδαφίσει στην συνέχεια με απίστευτη σφοδρότητα και βιαιότητα.
Η υπόθεση της ταινίας έχει ως κεντρικό πρόσωπο τον Ανταμ: είναι ένας χοντρούλης και όχι ακριβώς γοητευτικός φοιτητής κολεγίου που βγάζει τα προς το ζην δουλεύοντας ως φύλακας στο Μουσείο του Πανεπιστημίου. Το γεγονός που θα αναταράξει τα ήρεμα νερά της ήσυχης ζωής του είναι η γνωριμία του με την Έβελιν, μια όμορφη, έξυπνη και επαναστατημένη φοιτήτρια Καλών Τεχνών. Οι δυο τους θα ξεκινήσουν μια σχέση και η Έβελιν σύντομα θα γνωρίσει τους δύο φίλους του Ανταμ, τον Φίλιπ και την Τζένι που είναι επίσης ζευγάρι. Ο έρωτας θα θέσει τον Ανταμ σε μια θέση ευδαιμονίας, αλλά και αδυναμίας: η ανασφάλεια του γίνεται ορισμένες φορές αφορμή για λάθος αποφάσεις. Ο δεσμός του Ανταμ και της Έβελιν όσο περνάει ο καιρός αρχίζει να ισχυροποιείται. Όμως σύντομα οι φίλοι του Ανταμ διαπιστώνουν το μέγεθος της επιρροής που έχει πάνω του η Έβελιν, που φτάνει μέχρι και σε τρομερές αλλαγές στην εμφάνιση του ’νταμ, αρχίζουν να ανησυχούν και οι σχέσεις των τεσσάρων αναστατώνονται με απρόβλεπτες συνέπειες για όλους...
shape2.jpgΗ Τέχνη της Αποπλάνησης παρουσιάζει μια καινοτομία σε σχέση με τις ταινίες Μεταξύ Αντρών (In The Company Of Men) και Φίλοι και Εραστές (Your Friends And Neighbors) επικεντρώνεται στο προσωπο μιας "κακιάς" γυναίκας και όχι ενός "κακού" άνδρα, όπως συνέβαινε στις δύο προηγούμενες ταινίες: για τον σκηνοθέτη το κρίσιμο δεν είναι το φύλο, αλλά η παθογένεια τνω σχέσεων. Η ταινία ουσιαστικά αφηγείται την ιστορία μιας γυναίκας που δεν διστάζει να «μεταμορφώσει» τον εραστή της σ΄ έναν καινούριο άνθρωπο χρησιμοποιώντας υπόγεια ψυχολογική πίεση - και άλλους μηχανισμούς επιβολής. Μια αληθινά κυνική και σκληρή ματιά πάνω στις σχέσεις των δυο φύλων και μια ταινία που θέτει το ερώτημα «πόσα είσαι διατεθειμένος να θυσιάσεις για την γυναίκα που αγαπάς;» και κυρίως «το αξίζει;».
Η ταινία βασίζεται στο ομώνυμο θεατρικό έργο του ίδιου του Neil LaButte, και οι τέσσερις πρωταγωνιστές του επαναλαμβάνουν τους ρόλους που υποδύθηκαν με μεγάλη επιτυχία στο σανίδι της Νέας Υόρκης και του Λονδίνου εισπράττοντας διθυραμβικές κριτικές.
Η ταινία έκανε πρεμιέρα στο Φεστιβάλ του Σάντανς.