του Kevin Spacey
albino.jpg
Περισσότερο γνωστός απο τους ρόλους του στα φιλμ The Usual Suspects και Seven, ο Kevin Spacey είναι ένας ακόμη ηθοποιός που αποφασίζει να κολυμπήσει στα βαθιά νερά της σκηνοθεσίας. Το Albino Alligator -ένα φιλμ που διηγείται την ιστορία τριών μικροαπατεώνων που παίρνουν ως όμηρους τους ιδιοκτήτες ενός μπαρ στην Νέα Ορλεάνη- διαθέτει στο καστ ονόματα ηθοποιών όπως η Fay Dunaway, ο Gary Sinise, ο Viggo Mortensen και ο Matt Dillon.
Στην συνέντευξη που ακολουθεί περιγράφει τα κίνητρα που τον ώθησαν στην σκηνοθεσία, αλλά μιλά και για το παρελθόν -για την στιγμή που προσβλήθηκε απο το μικρόβιο της σκηνοθεσίας…
Δ.Μ.

Δεν μπορώ να μιλήσω για τα κίνητρα κάποιου που θέλει να σκηνοθετήσει. Τα δικά μου κίνητρα δεν προήλθαν από κάποια αρνητική εμπειρία. Δεν προήλθαν από το ότι δεν ήμουν ικανοποιημένος με τους σκηνοθέτες που συνεργάστηκα. Στην πραγματικότητα ήμουν εξαιρετικά τυχερός με τους σκηνοθέτες που δούλεψα τα τελευταία χρόνια. Ηταν το κινηματογραφικό μου σχολείο.
(...)
Ως ηθοποιός πέρασα τον χρόνο μου ερμηνεύοντας δουλειές συγγραφέων. Και ήταν δουλειά μου να προσπαθώ να καταλάβω τον κόσμο που ο συγγραφέας δημιουργούσε, να προσπαθώ να τον φέρω στη ζωή -αυτό είναι η συμβολή σου στην ταινία. Ηθελα να διαπιστώσω αν μπορούσα να το αυτό κάνω μ' ένα πιο πλήρη τρόπο.
albino3.jpg
(...)
Αυτό που είναι ενδιαφέρον μ' όλους τους ηθοποιούς που παρουσιάζουν φιλμ φέτος [σ.τ.μ. ο Kevin Spacey αναφέρεται στο 1996, έτος κυκλοφορίας της ταινίας στην Αμερική] ως σκηνοθέτες, είναι ότι δεν υπάρχει ένας απ'αυτούς που να έχει κάνει μια ματαιόδοξη ταινία. Νομίζω ότι όλοι εξερευνούν ενδιαφέρουσες ιδέες. Δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητο ότι όλοι περιμέναν κάποιο χρόνο πριν κάνουν τις ταινίες τους.
(...)
Βγήκα απ' αυτήν την εμπειρία πραγματικά εντυπωσιασμένος απο το τι με δίδαξε αυτή η δουλειά, απο το γεγονός ότι δεν ήμουν απλώς μόνο ικανός να βρω μια ομάδα ηθοποιών, αλλά και από το γεγονός το ποίοι επίσης με βοήθησαν πραγματικά.
(...)
Τώρα που είχα μια πολύ άμεση εμπερία του να κάνω μια ταινία -και επειδή διαδραματιζόταν ουσιαστικά σε μια τοποθεσία- νομίζω ότι ως σκηνοθέτης θα 'θελα να κάνω κάτι λίγο μεγαλύτερο -ίσως σε τέσσερεις τοποθεσίες.
(...)
Ως ηθοποιός ψάχνω, θέλω να κάνω κάτι τελείως διαφορετικό απ' αυτό που 'χω κάνει τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Η περίοδος των προηγούμενων ταινιών μου είναι λίγο σκοτεινή. Ημουν στο θέατρο για πολλά χρόνια και ποτέ δεν έπαιξα αυτού του είδους τους χαρακτήρες.
(...)
Πρόκειται να προσπαθήσω να βρω χαρακτήρες που να ειναι συναισθηματικά περισσότερο διαθέσιμοι, που να απαιτούν απο μένα κάτι διαφορετικό ως ηθοποιό.
(...)
Το μικρόβιο της σκηνοθεσίας άρχισε νωρίς. Σαν παιδί, συνήθιζα να τρυπώνω, να ανοίγω την τηλεόραση και τις πολύ προχωρημένες ώρες να βλέπω ταινίες όπως το Inherit The Wind, Sullivan's Travel και Treasure Of The Sierra Madre.
(...)
Δεν προέρχομαι απ'ενα πλούσιο περιβάλλον. Η μητέρα μου συνηθίζε να αφήνει την δουλειά της νωρίς, να με παίρνει απο το σχολείο και να με πηγαίνει σε διάφορες τάξεις υποκριτικής, να με παίρνει πάλι και να με πηγαίνει πίσω σε κάποιο μάθημα. Θυμάμαι εκείνα τα χρόνια ως απίστευτα γόνιμα, μια ενδιαφέρουσα περίοδο στη ζωή μου, στην οποία μου 'χε δοθεί μια μεγάλη ποσότητα ελευθερίας.
(...)
Στο σχολείο μας πρότειναν να βλέπουμε ταινίες οπως το Harold and Maude, Eraserhead, ένα φιλμ του Kubrick, μια ταινία του Orson Welles. Το να βλέπεις αυτές τις ταινίες στη οθόνη ήταν μια απίστευτη εμπειρία.
(...)
Θα 'θελα να δουλέψω με τον Robert De Niro.Θα 'θελα να παίξω με τον κύριο Brando.
(...)
Richard Harris, Anjelica Huston, Jessica Lange, Frances McDormand:  Η λίστα με τους ηθοποιούς που θέλω να συνεργαστώ είναι πραγματικά μεγάλη. Νομίζω ότι είναι όλοι εκεί έξω, κάνοντας τη δουλειά τους, δημιουργώντας, κάνοντας πάντα αυτό που τους λέει η καρδιά τους. Πραγματικά τους θαυμάζω.

(Αποσπάσματα από συνεντεύξεις τύπου που έδωσε ο Kevin Spacey για το φιλμ Albino Alligator. Απόδοση Δημήτρης Μπάμπας)