του Dito Montiel
saints1.jpg
Η ταινία είναι μια μυθοπλαστική εκδοχή των πιο σημαντικών και σημαδιακών χρόνων στην ζωή ενός ανθρώπου, αυτών της εφηβείας, με φόντο ένα άγριο τοπίο δυσλειτουργικών σχέσεων. Αφηγείται ένα καλοκαίρι που εξελίσσεται στην συνοικία Queens της Αστόρια στη Νέα Υόρκη τη δεκαετία του 80. Είναι ένα καλοκαίρι που θα αλλάξει μ’ ένα έντονο και δραματικό τρόπο όχι μόνο τη ζωή του ήρωα Dito Montiel, αλλά και τις ζωές όλων όσων κινούνται γύρω του, των γονιών του και των φίλων του.
Ο Dito Montiel λίγο πριν την ενηλικίωση του βρίσκεται αντιμέτωπος μ’ ένα χάος: είναι αντιμέτωπος με τον άρρωστο πατέρα του, τον φίλο και προστάτη του Αντόνιο, τον πόλεμο συμμοριών της γειτονιάς αλλά και με τους πειρασμούς της νεότητας. Ο Dito είναι διχασμένος ανάμεσα στην σφοδρή του επιθυμία του να δραπετεύσει και να ξεφύγει και σ’ αυτήν το;y να μείνει τηρώντας τους οικογενειακούς και φιλικούς του δεσμούς. Όταν μετά από 15 χρόνια λυτρώνεται από αυτό το σκοτεινό και ερεβώδες τοπίο της νεότητας του, επιστρέφει στο Queens. Και τότε θα έρθει αντιμέτωπος με τους "Αγίους", που επηρέασαν τη ζωή του
Ο Dito Montiel είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα όσο και πολυσχιδής προσωπικότητα: υπήρξε μοντέλο, συγγραφέας, πυγμάχος, τραγουδιστής των Gutterboy και κιθαρίστας των Major Conflict. Η ταινία Α Guide to Recognizing Your Saints είναι η πρώτη του σκηνοθετική απόπειρα. Βασίζεται σε αποσπάσματα από το αυτοβιογραφικό ομώνυμο βιβλίο του και είναι κάτι περισσότερο από μία περίπλοκή καταγραφή των συναισθημάτων της ενηλικίωσης.
saints2.jpgΟ Dito Montiel αναφερόμενος στη κινηματογραφική διασκευή του βιβλίου του δηλώνει σχετικά: «Είχα πολύ συγκεκριμένη εικόνα μέσα μου για το ποίοι και πως θα ήταν οι χαρακτήρες του βιβλίου. Κάποιοι απ’ αυτούς τους χαρακτήρες δεν πέρασαν μπροστά από την κάμερα. Τελικά το να παραδοθείς στους ηθοποιούς και να αφήσεις να κάνουν με τους ρόλους που υποδύονταί αυτό ήταν ανατριχιαστικό. Από την στιγμή που έχει το θάρρος να το κάνεις, όλα είναι πιο εύκολα και έχουν πλάκα».
Η ταινία είναι μία καταγραφή τού πώς είναι να ενηλικώνεσαι σε ένα αφιλόξενο και συχνά βίαιο περιβάλλον. Είναι ένα σκιαγράφημα όσων ονειρεύεται για τη ζωή του ένας έφηβος, ο οποίος όμως συνεχώς προδίδεται -αυτός και τα όνειρα του- από την πεζή και σκληρή καθημερινότητα. Είναι τέλος μία παραβολή για τη χαμένη οριστικά πια αθωότητα. Και όπως δηλώνει ο τίτλος του, ένας οδηγός για να μπορέσεις να αναγνωρίσεις όσους, χωρίς να το καταλάβεις, αναλαμβάνουν τη σωτηρία σου ως άλλοι από μηχανής θεοί, δηλαδή σε οδηγούν στην ενηλικίωση.