του  Stanley Kramer 
guess2.jpg

Μια ταινία γυρισμένη σε μια κρίσιμη χρονική στιγμή -το 1967- που εστιάζει στο ζήτημα του ρατσισμού και της αποδοχή του Άλλου.
Η ταινία αφηγείται την ιστορία της Joanna "Joey" Drayton (τον ρόλο υποδύεται η Katharine Houghton), μια νεαρή λευκή που ερωτεύεται κεραυνοβόλα τον  Dr. John Prentice (τον ρόλο υποδύεται ο Sidney Poitier), ένα νεαρό μαύρο ιδεαλιστή γιατρό που γνώρισε στη Χαβάη. Η αφήγηση επικεντρώνεται στην επιστροφή της Joanna στο σπίτι της στο Σαν Φρανσίσκο. Κατά  τη διάρκεια ενός δείπνου ο αρραβωνιαστικό της θα γνωρίσει τους γονείς της, τον πατέρα της εκδότη Matt Drayton ( στον ρόλο ο Spencer Tracy), και τη μητέρα της  Christina Drayton (Katharine Hepburn) μια γκαλερίστρια . 
Μεγαλωμένη μέσα σ’ ένα περιβάλλον φιλελεύθερο, η Joanna δυσκολεύεται να κατανοήσει τη συμπεριφορά των γονιών της όταν συναντούν τον John. Παρόλο που τη δίδαξαν να αντιμετωπίζει τους μαύρους και τα μέλη των άλλων φυλετικών ομάδων σαν ίσους, δεν μπορούν να αποδεχθούν το γεγονός ότι η κόρη τους τούς παρουσιάζει ως μελλοντικό γαμπρό τους έναν μαύρο.
guess1.jpgΗ ταινία υπήρξε εξαιρετικά σημαντική για την αμερικάνικη κοινωνία. Όπως γράφει ο Donald Spoto, η ταινία  για τον Kramer και τους υπολοίπους που εμπλέκονται στην παραγωγή «ήταν ένα από τα πιο σημαντικά γεγονότα της ζωής τους». Ακριβώς επειδή ήταν η πρώτη ταινία που ασχολήθηκε με το θέμα του ρατσισμού, ένα από τα πιο εκρηκτικά κοινωνικά ζητήματα στις ΗΠΑ εκείνη την εποχή. Ο Sidney Poitier θεωρεί την ταινία «επαναστατική» και εξηγεί για ποιους λόγους: «Κανένας παραγωγός, σκηνοθέτης δεν μπορούσε να χρηματοδοτήσει  μια ανάλογη ταινία, κανένας κινηματογράφος δεν θα την πρόβαλε στην Αμερική. Αλλά ο Kramer τους έκανε να δουν το θέμα του ρατσισμού  για πρώτη φορά. Το διαχειρίστηκε με χιούμορ, αλλά τόσο απαλά, τόσο ανθρώπινα, και τόσο όμορφα που έκανε τον καθένα να αντιμετωπίσει το ζήτημα για πρώτη φορά στην ιστορία του κινηματογράφου».