b_505X0_505X0_16777215_00_images_1819_masaki-iwana.jpg

Ο Μασάκι Ιγουάνα / Masaki Iwana γεννήθηκε στο Τόκιο. Είναι ένας από τους πιο διάσημους δημιουργούς και πρωτοπόρους παγκόσμια στον χώρο του Butoh, ενός αντισυμβατικού είδους χορού που ξεκίνησε από το Τόκιο μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Butoh για τον Masaki Iwana είναι ένα ανείπωτο είδος συμπεριφοράς που παράγεται από το ίδιο το σώμα. Το σώμα είναι ένα μεταβαλλόμενο γλυπτό που διαμορφώνεται από την ίδια τη ζωή και ειδικότερα την ατομική ζωή του καθενός από εμάς. Έτσι το Butoh δεν έχει μορφή, δεν εγκλωβίζεται σε φόρμες, σε συγκεκριμένες και αναμενόμενες εκφάνσεις. Αναζητά την καθαρή συνείδηση του σώματος, την ατομική αναγκαιότητα σε κάθε στιγμή. Το Butoh μπορεί να κοιμάται μέσα στον καθένα. Όμως μπορεί να μην είναι προσιτό στον καθένα.
Ο Ιγουάνα παρουσιάζει εδώ και δεκαετίες παραστάσεις και εργαστήρια βασισμένα στην δική του προσέγγιση και αισθητική. Έχει δουλέψει σε 150 πόλεις σε 45 χώρες, ενώ τώρα ζει μόνιμα στη Γαλλία.
Το 2008, μετά την ηλικία των 60, ολοκλήρωσε την πρώτη του ταινία Vermillion Souls. Ακολούθησαν οι A Summmer Family (2010) και Princess Betrayal (2012). Οι ταινίες του διακρίθηκαν σε διεθνή φεστιβάλ. Η τελευταία του ταινία είναι το σουρεαλιστικό δράμα Charlotte - Susabi (2017).

(δ.τ. Φεστιβάλ «Εικόνες και Όψεις του Εναλλακτικού Κινηματογράφου 2019)