του Apichatpong Weerasethakul
tsai-ming-liang.jpg

 Το σπίτι μας είναι κατασκευασμένο από ξύλο. Στις μεγάλες νεροποντές γίνεται σκούρο καφέ.
 Ενεργοποιεί συνεχώς τις διάφορες αποχρώσεις του, όπως κι ένα ζώο «μεταμφιέζεται» ανάλογα την περίσταση, έτσι και οι ήρωες του Τσάι Μινγκ Λιανγκ κάνουν το ίδιο.
 Σε ένα τέτοιο μονοπάτι διαφορετικών μεταμφιέσεων σκέφτομαι ένα φίλο που είχε πει ότι θα μπορούσε να υπολογίζει τις σταγόνες της βροχής σε αυτές τις περιστάσεις. Εντέλει αυτό συνέβη όταν διαλογίστηκε και με το μυαλό του συνέλαβε την ροή του χρόνου.
 Η ταινία The Matrix αντιπροσωπεύει με ακρίβεια αυτήν την εμπειρία του. Όμως θα πρέπει απλώς να δούμε τις ταινίες του Τσάι Μινγκ Λιανγκ /Tsai Ming-liang για να καταλάβουμε.
 Θα προσθέσω ότι ο Κιάνου Ριβς και ο Λι Κανγκ Σενγκ /Lee Kang-sheng δεν διαλογίζονται, αλλά μπορούν να σταματούν τον χρόνο.
 Τα μαγικά «ψέματα» του Τσάι Μινγκ Λιανγκ βρίσκονται εκτός κάδρου. Είμαι πεπεισμένος ότι αυτό που εμφανίζεται στην οθόνη είναι λιγότερο σημαντικό από όλο το υπόλοιπο που έχει κοπεί.
 Μέσα από τα νοητικά πλάνα του Τσάι Μινγκ Λιανγκ, ο θεατής μπορεί να δημιουργήσει πολλαπλές εκδόσεις της κινηματογραφικής αφήγησης.
 Κι αυτό είναι αληθινά μαγευτικό.

[* Ο Apichatpong Weerasethakul είναι σκηνοθέτης των ταινιών Blissfully Yours, Mysterious Object at Noon, Tropical Malady, Uncle Boonmee Who Can Recall His Past Lives κ.α.]

(πηγή σημειώσεις για την παραγωγή)