tsui-hark.jpg

Ο Tsui Hark γεννήθηκε 1951. Είναι ένας από τους πιο  σημαντικούς σκηνοθέτες του Χονγκ Κονγκ. Σεναριογράφος και παραγωγός (μεταξύ άλλων και του John Woo, πριν αυτός μεταναστεύσει στο Χόλιγουντ). Γεννήθηκε στο Βιετνάμ και σε ηλικία 16 ετών βρέθηκε στην τότε βρετανική αποικία.
Η θητεία του στην Αμερική τον εφοδίασε με νέες ιδέες που τάραξαν την τοπική κινηματογραφία. Ανανέωσε το παραδοσιακό σινεμά των πολεμικών τεχνών (Kung Fu) μεταμορφώνοντάς το σ' ένα σύγχρονο, συναρπαστικό και ελκυστικό για το δυτικό κοινό, σινεμά δράσης.
Ειδικά εφέ, ακροβατικά, ανορθόδοξες γωνίες λήψης, σκηνές πάλης κινηματογραφημένες ως σκηνές χορού, ένα ρυθμικό μοντάζ, η αέναη και ιλιγγιώδης κίνηση της κάμερας, αποτελούν τα διακριτά γνωρίσματα του κινηματογραφικού του ύφος.
Η ταινία του Time and Tide είναι ένα ιδιόμορφο και σκοτεινό Film Noir που σημαδεύει την επιστροφή του στην πόλη που τον ανέδειξε. Βραβευμένη, για την χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας, με το βραβείο Future Film Festival Digital στο Φεστιβάλ Βενετίας 2000.
[Data: Time and Tide (ε.τ. Θανάσιμη Αναμέτρηση) DVD με ελληνικούς υπότιτλους. ]
Δ.Μ.