king-hu.jpg

Ένας θεατής παρακολουθεί την τελευταία προβολή ενός κινηματογράφου. Στην οθόνη προβάλλεται η κλασική ταινία Dragon Inn, μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες στη Νοτιοανατολική Ασία, και ένα από τα αριστουργήματα του σκηνοθέτη της, King Hu (1932- 1997).
Η ταινία του Tsai Ming-Liang έχει τον τίτλο Goodbye Dragon Inn και είναι ένας αποχαιρετισμός στις τελετουργίες της κινηματογραφικής αίθουσας, τη κρυφή ζωή της και τους ενοίκους της, δηλαδή τους θεατές.
Φόρος τιμής όμως και στον King Hu: “Είδα την ταινία όταν ήμουν 11 χρόνων. Απ’ όλες τις ταινίες πολεμικών τεχνών που είδα αυτή ήταν η πιο εντυπωσιακή”, θυμάται ο Tsai.
Ενταγμένος μέσα στο σύστημα των στούντιο, ο King Hu σκηνοθέτησε ταινίες ορόσημα για τον κινηματογράφο της Νοτιοανατολικής Ασίας. Όρισε το είδος της ταινίας πολεμικών τεχνών με τον ίδιο τρόπο που ο John Ford όρισε το γουέστερν. Μπήκε στην βιομηχανία του σινεμά αρχικά ως ηθοποιός και σεναριογράφος και αργότερα ως σκηνοθέτης. Come drink with me (1966), A Touch of Zen (1970, μεγάλο τεχνικό βραβείο στις Κάννες), The Valiant Ones (1974) και φυσικά το Dragon Inn (1967) είναι κάποιες από τις επιτυχίες του.
“Στην καρδιά μου ο King Hu είναι ένας δάσκαλος” δηλώνει ο Tsai. Ένα κρυφό νήμα συνδέει τον King Hu και τον Tsai Ming-Liang. Ο Miao Tien, ηθοποιός που υποδύεται πάντα τον πατέρα στις ταινίες του Tsai, έπαιζε ρόλους κακού στις ταινίες του Hu.

[Data: Stephen Teo, “Hong Kong Cinema: The Extra Dimensions”, BFI,  Λονδίνο 1997.
A touch of Ζen, DVD περιοχής 3 (με αγγλικούς υπότιτλους).
Come drink with me, DVD περιοχής 1 (με αγγλικούς υπότιτλους).]