nobuhiro.jpg

Ο Nobuhiro Suwa γεννήθηκε στη Χιροσίμα, στην Ιαπωνία, το 1961. Υπήρξε μαθητής του σημαντικότερου κριτικού της Ιαπωνίας, του Shigeniko Hasumi. Οι πρώτες του ταινίες ήταν ντοκιμαντέρ: μεταξύ των οποίων και ένα που αφηγείται τη ζωή ενός γιαπωνέζου ηθοποιού του βωβού στις ΗΠΑ.
Το 2/Duo(1997) -η πρώτη του ταινία μυθοπλασίας- είναι επηρεασμένη  από τον Κασσαβέτη και επικεντρώνεται στο ζήτημα της υποκριτικής.
Στο M/Other(1999) αναζητά τις ισορροπίες μιας διαλυμένης οικογένειας και είναι ένα σχόλιο για τη μητρότητα. Σταθερή κάμερα, πλάνα μεγάλης χρονικής διάρκειας, η δράση εγκλωβισμένη σε εσωτερικούς χώρους, αυτοσχεδιασμοί των ηθοποιών, η σχέση ντοκιμαντέρ, μυθοπλασίας και πραγματικότητας, το ύφος του.
Η Γαλλίδα Beatrice Dalle παίζει μαζί του στο H Story (2001). Χαρακτηρίστηκε ως "ένα μελαγχολικό αριστούργημα". Είναι μια απόπειρα δημιουργικής επανεγγραφής της κλασικής ταινίας του Alain Resnais, Χιροσίμα Αγάπη μου. "Πιστεύω ότι η ταινία του Resnais απεικονίζει τη Χιροσίμα όπως αληθινά είναι, ανοίγει ένα παράθυρο ανάμεσα στην ιστορία και το σινεμά", δηλώνει.
[Data: Film Comment, January/February 2002.]
Δ.Μ.