annhui.jpg

Η Ann Hui γεννήθηκε στη Μαντζουρία (Κίνα), το 1947. Σπούδασε Αγγλική φιλολογία στο Χονγκ Κονγκ και κινηματογράφο στο Λονδίνο: το μεταπτυχιακό της ήταν πάνω στον Alain Robbe-Grillet. Η μοναδική σκηνοθέτις από την πρώην βρετανική αποικία που έγινε ευρύτερα γνωστή. Ταινίες της έχουν προβληθεί σε διεθνή φεστιβάλ: σε Κάννες και Βερολίνο, όπου βραβεύτηκε για το Summer Snow (1995).
Υπήρξε βοηθός του King Hu, ενός από τους πιο σημαντικούς εκπρόσωπους του σινεμά πολεμικών τεχνών.
Το έργο της διατρέχει πολλά κινηματογραφικά είδη: ιστορίες φαντασμάτων, θρίλερ, οικογενειακά μελοδράματα, ιστορικά έπη. Ρεαλιστικό ύφος, ένα πολιτικό βλέμμα και μια ανθρωπιστική προσέγγιση την χαρακτηρίζει.
Το Boat People (1982) είναι μια από τις ταινίες που την έκαναν ευρέως γνωστή. Ανήκει σε μια τριλογία για το Βιετνάμ. Επικεντρώνεται στα δεινά του λαού του Βιετνάμ, μετά το τερματισμό του ε,φυλίου πολέμου, την πτώση της Σαϊγκόν και τη νίκη των κομμουνιστών. Γυρίστηκε στο νησί  Hainan της κομμουνιστικής Κίνας.
Αναζητώντας τον ορισμό της δημιουργικότητας, η Ann Hui δηλώνει: “ίσως είναι ένα φρέσκο και ερεθιστικό βλέμμα, που εκφράζεται με τρόπο ενδιαφέρον και όχι τυπικό”.
Σήμερα διδάσκει στο πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ: “πρέπει να ξέρουν τι συμβαίνει στην κοινωνία, να διαβάζουν πολλά βιβλία, να βλέπουν πολλές ταινίες, να συμμετέχουν σε πολιτιστικές δραστηριότητες”, είναι η συμβουλή της στους φοιτητές της.
[Data: http://www.cityu.edu.hk/puo/linkage/05-99/e990502.htm]
Δ.Μ.