osamutez.jpg

Ο Osamu Tezuka γεννήθηκε το 1928 και πέθανε το 1989. Χαρακτηρίζεται ως ο «Θεός του Manga», ο «Ιάπωνας Walt Disney», ο πιο επιδραστικός δημιουργός αυτής της δημοφιλούς ιαπωνικής μορφής τέχνης. Το πιο σημαντικό πρόσωπο στο χώρο των Ιαπωνικών Manga και των anime (των κινουμένων σχεδίων). Η επιρροή του παραμένει ακόμα αναλλοίωτη από το πέρασμα του χρόνου.
Ο Osamu Tezuka μεγάλωσε μέσα στον Β! Παγκόσμιο Πόλεμο, ζώντας διαρκώς υπό την απειλή του θανάτου, κάτι που αργότερα τον έκανε να δώσει ιδιαίτερη έμφαση στα έργα του στο «πολύτιμο της ζωής». Πήρε πτυχίο ιατρικής από το πανεπιστήμιο της Osaka. Υπέκυψε στη σαγήνη των Magna, και απασχολήθηκε, αρχικά ως σεναριογράφος και σχεδιαστής, και αργότερα ως δημιουργός ταινιών anime. Επηρεάστηκε στην αρχή της καριέρας του από τα κινούμενα σχέδια του Disney (και ιδιαίτερα από την ταινία Bambi). Έγινε ευρύτερα γνωστός από τα κόμικς Astro Boy, Black Jack και The Phoenix, στα οποία χρησιμοποιεί ευρέως τεχνικές του κινηματογράφου, όπως το γκρο πλαν. Στα έργά του της δεκαετίας του 60 βρίσκουμε μια σειρά από θέματα πρωτοποριακά για την εποχή, όπως οι μεταμοσχεύσεις οργάνων ή η κλωνοποίηση.
Τα Princess Knight (1967-68), Astro Boy (1963) και Kimba the White Lion (1965-66): είναι οι γνωστότερες τηλεοπτικές σειρές του που προβλήθηκαν στις τηλεοράσεις των δυτικών χωρών και οι οποίες σύστησαν στο δυτικό κοινό το γιαπωνέζικο Anime. 
Η φιλμογραφία του Osamu Tezuka, εκτός των τηλεοπτικών σειρών, περιλαμβάνει και ένα μεγάλο αριθμό ταινιών μικρού μήκους. Το 1984 βραβεύτηκε με το Grand Prix από το Φεστιβάλ κινούμενων σχεδίων του Ζάγκρεμπ για τη διάρκειας 10 λεπτών ταινία Jumping. Ενώ στο ίδιο φεστιβάλ το 1988 βραβεύτηκε για το διαρκείας 30 λεπτών Legend of the Forest, βασισμένο πάνω στην μουσική του Τσαϊκόφσκι. Η μεγάλου μήκους Broken Down Film (1983) βραβεύτηκε από το φεστιβάλ κινουμένων σχεδίων της Χιροσίμα.
Το 1961, ίδρυσε την εταιρεία παραγωγής Mushi που απετέλεσε, πέραν των συνήθων δραστηριοτήτων της, και τόπο όπου άνθισαν τολμηρές στην έκφραση, πειραματικές μορφές κινουμένων σχεδίων, ενώ υπήρξε το φυτώριο και για την νεώτερη γενιά του anime, όπως ο Katsuhiro Otomo.
[Data: http://www.tezuka.co.jp/]
Δ.Μ.

https://www.youtube.com/watch?v=esbPHb9EOcY