wuwengua.jpg

Ο Wu Wenguang γεννήθηκε στην επαρχία Yunnan της Κίνα, το 1956. Κατά τη διάρκεια της πολιτιστικής επανάστασης εργάστηκε ως αγρότης. Σπούδασε λογοτεχνία και εργάστηκε ως δημοσιογράφος στην τηλεόραση.
Ξεκίνησε την διαδρομή του ως σκηνοθέτης λίγο πριν τα αιματηρά επεισόδια στην Πλατεία Τιενανμέν. Ταινίες όπως το Bumming in Beijing –The Last Dreamers (1991), At Home in the Word (1995) αποτελούν καταγραφές της χαμένης γενιάς της εξέγερσης. Ενώ το 1966, My Time in the Red Guards (1993) αποτελεί έναν πικρό απολογισμό του κινήματος των Ερυθροφρουρών, μέσα από τις αφηγήσεις πέντε πρώην μελών (μεταξύ των οποίων και ο σκηνοθέτης Tian Zhuangzhuang). Θα ιδρύσει μαζί με την σύντροφο του Wen Hui την χορευτική ομάδα The Living Dance Studio.
Το 1999 γυρίζει με ψηφιακό βίντεο το Jiang Hu: on the Road παρακολουθώντας την περιοδεία μιας χορευτικής ομάδας στην Κίνα. Αποτέλεσμα της συνεργασίας του με την Wen είναι και το Dance with Farm Workers (2002) με πρωταγωνιστές ερασιτέχνες χορευτές που αναζητούν μια καλύτερη τύχη μέσα σε μια Κίνα που αλλάζει.
(Data: http://www.sensesofcinema.com)
Δ.Μ.