woo1.jpg

Ενας από τους πιο σημαντικούς σκηνοθέτες των ταινιών δράσης που σήμερα δουλεύουν στο Χόλιγουντ, ο John Woo διήνυσε μια μακρά πορεία: από τις ταινίες καράτε και τις κωμωδίες του Χονγκ -Κονγκ έως το Mission Impossible 2 και την συνεργασία του με τον Tom Cruise. Στην διάρκεια αυτής της πορείας διαμόρφωσε ένα σκηνοθετικό ύφος μοναδικό. Οι επιρροές του, ετερόκλητες και πολυποίκιλες, εκτείνονται σ' όλο το σώμα του κινηματογράφου: από το ευρωπαϊκό σινεμά μέχρι και τις ταινίες γουέστερν. Όμως αν κάποιος ήθελε να περιγράψει την σκηνοθετική ταυτότητα του John Woo, θα έπρεπε να σταθεί στην χορογραφία της δράσης, στην υπερβολική βία, στις χορευτικές κινήσεις των σωμάτων, στην κίνηση της κάμερας, καθώς αυτή προσπαθεί να συλλάβει τις άπειρες κινήσεις που υπάρχουν σε μια σκηνή δράσης.
Η εντυπωσιακή καριέρα του John Woo, ξεκίνησε στο Χονγκ- Κονγκ. Εκεί, κέντρο της βιομηχανίας των ταινιών πολεμικών τεχνών, και για δύο δεκαετίες γύρισε περίπου 30 ταινίες μεγάλου μήκους. Ξεκίνησε, το 1971, σαν βοηθός σκηνοθέτη στο στούντιο των Shaw Brothers (μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες παραγωγής του Χονγκ- Κονγκ) και μετά δύο χρόνια σκηνοθέτησε την πρώτη του ταινία, το The Young Dragons.
Μεταπήδησε στην εταιρεία Golden Harvest και εκεί σκηνοθέτησε δύο από τις μεγαλύτερες επιτυχίες, στο κύκλωμα των ταινιών πολεμικών τεχνών, το The Dragon Tamers και το The Hand Of Death, ταινία με την οποία έγινε ευρύτερα γνωστός ο τότε άσημος πρωταγωνιστής της, ο Jackie Chan (ένας από τους μεγαλύτερους σταρ στις ταινίες πολεμικών τεχνών και με καριέρα στην Αμερική).
woo4.jpg
Ο John Woo εξειδικεύθηκε, εκτός από τις ταινίες πολεμικών τεχνών, και στις κωμωδίες - κάτι που γίνεται φανερό και στις ταινίες της αμερικάνικης περιόδου, κυρίως στην σχεδίαση των χαρακτήρων (π.χ. στην ταινία Broken Arrow) . Μια σειρά οκτώ ταινιών στις οποίες συμπεριλαμβάνονται και τα Money Crazy και From Riches to Rags, έκαναν τον John Woo πρώτο όνομα για κωμωδίες, στην τοπική βιομηχανία.
Από τα μέσα της δεκαετίας του 80, δημιούργησε μια σειρά γκανγκστερικών ταινιών. Είναι αυτές που τον έκαναν γνωστό στην Δύση: βίαιες, με έντονα τα δραματικά στοιχεία, αλλά πάντα μ' ένα τόνο ρομαντισμού, αυτές οι ταινίες υπήρξαν εισπρακτικές επιτυχίες σ' όλη την Νοτιανατολική Ασία. Οι ταινίες αυτές -το The Killer και το Hard Boiled- σύστησαν τον σκηνοθέτη σε κριτικούς, αλλά και σε μια περιορισμένη ομάδα σινεφίλ (μεταξύ των οποίων και οι Quentin Tarantino, Oliver Stone) οι οποίοι εντυπωσιάσθηκαν από τις καινοτομίες στο οπτικό του ύφος.
Το επόμενο βήμα στην καριέρα του σκηνοθέτη υπήρξε η μετάβαση του στην Αμερική. Hard Target με τον Jean-Claude Van Damme, Broken Arrow με τους John Travolta και Christian Slater, και τέλος το Face/Off με τους John Travolta και Nicolas Cage: είναι οι τίτλοι που σκηνοθέτησε στην Αμερική. Σ' αυτές τις ταινίες ο θεατής μπορεί να αναγνωρίσει συνέχεια στο ύφος και στους θεματικούς άξονες. Ο John Woo παρ' όλα τα προβλήματα που αντιμετώπισε στην αρχή της αμερικάνικης περιόδου με την ταινία Mission Impossible 2 δείχνει να έχει προσαρμοστεί πλήρως στις συνθήκες παραγωγής στο Χόλιγουντ.
Κατόρθωσε, σ' αυτές τις ταινίες της αμερικάνικης περιόδου, να ανανεώσει το οπτικό ύφος των ταινιών δράσης, να σπάσει την συνήθη ακινησία και στατικότητα των πλάνων χρησιμοποιώντας με ευρηματικό τρόπο την κίνηση της κάμερας, ενώ παράλληλα έδωσε ένα τόνο ρομαντισμού και ευαισθησίας στις σκηνές δράσης.
Ο Woo έχει επίσης σκηνοθετήσει τηλεταινίες - Blackjack με τον Dolph Lundgren -, αλλά και διαφημιστικά σποτ της εταιρείας Nike.