tokyomon.jpg

Ο Ryū Chishū γεννήθηκε στο Kumamoto της Ιαπωνίας το 1904, και πέθανε στην Γιοκοχάμα το 1993.
Το 1924, πήγε στο Τόκιο για να σπουδάσει Ινδική Φιλοσοφία στο πανεπιστήμιο, όμως, τελικά, το 1925, προσλήφθηκε στην εταιρεία Shochiku σαν ηθοποιός μικρών ρόλων. Συμμετείχε σε δεύτερους ρόλους, σε πολλές μεταπολεμικές ταινίες και τηλεοπτικές σειρές. Υπήρξε όμως κυρίως ο αγαπημένος ηθοποιός του Ozu Yasujirō/ Όζου Γιασουτζίρο: και όπως πολλοί ισχυρίζονται το alter ego του, ο εμβληματικός ηθοποιός του.
Στην πρώτη ταινία της συνεργασίας τους I Flunked, But…(1930) ήταν ένας νεαρός σπουδαστής και στην τελευταία, το An Autumn Afternoon (1962) υποδυόταν έναν αγωνιούντα για την τύχη της κόρης του πατέρα. Η ζωή ενός ανθρώπου καταγεγραμμένη στο σελιλόιντ.
Σ’ όλα αυτά τα χρόνια υπήρξε σταθερό μέλος της πιο κλειστής ομάδας των συνεργατών του Όζου Γιασουτζίρο: βρισκόταν στα γυρίσματα, ακόμα και όταν δεν είχε συμμετοχή, βοηθούσε το συνεργείο, κουβαλούσε τα φωτιστικά.
Δηλώνει σχετικά με τη συνεργασία τους: «Ο Όζου ενδιαφερόταν για το οπτικό ύφος και είχε όλη την ταινία έτοιμη στο μυαλό του, πριν ακόμα ξεκινήσει το γύρισμα. Ενδιαφερόταν για την σύνθεση του κάδρου και η υποκριτική των ηθοποιών έπρεπε να ταιριάζει μ’ αυτή».
Το επιτάφιο επίγραμμα του λακωνικό όσο και ένα χαϊκού: «Chishū Ryū, μόνιμος ηθοποιός του Όζου, ο αιώνιος πατέρας, καρτερικός και ανεκτικός».
(Data: Sight & Sound, Spring 1964)

Δ.Μ.