b_505X0_505X0_16777215_00_images_1819_roberto-minervini.jpg

Ο Roberto Minervini, γεννημένος το 1970 στο Fermo της Ιταλίας, είναι ένας ασυνήθιστος σκηνοθέτης: στο κέντρο της προσοχής του βρίσκονται «ταπεινωμένους και προσβεβλημένους» του κοινωνικού σώματος, όσοι βρίσκονται στα όρια. Παρόλο που κάποιες φορές αναφέρεται ως ένας σκηνοθέτης ντοκιμαντέρ, οι ταινίες του σπάνε τις συμβατικές κατηγοριοποιήσεις. Συχνά χαρακτηρίζονται από ένα πολιτικό βλέμμα, παρά από μια επιφανειακή προσέγγιση. Ο Minervini γυρίζει τις ταινίες του με μικρούς προϋπολογισμούς, σχεδόν χωρίς κρατική χρηματοδότηση και χρησιμοποιεί ερασιτέχνες ηθοποιοί, οι οποίοι ενσταλάζουν στις ταινίες την αλήθεια της πραγματικής ζωής. Τα γυρίσματα των ταινιών του διαρκούν μεγάλες χρονικές περιόδους, κατά τη διάρκεια των οποίων μαζεύει πλάνα που κάποιες φορές υπερβαίνουν τις 100 ώρες. Κερδίζει μ’ αυτόν τον τρόπο την εμπιστοσύνη και τη φιλία των ανθρώπων που παίζουν στις ταινίες του. Αυτό του επιτρέπει να πλησιάζει με την κάμερα τα πρόσωπα και τη ζωή τους και να δημιουργεί σκηνές με αυθεντικότητα και συγκίνηση -στοιχεία που σπάνια βρίσκονται στο σύγχρονο κινηματογράφο.
Η τριλογία του Τέξας, που αποτελείται από τις ταινίες The Passage (2011), Low Tide (2012) και Stop the Pounding Heart (2013), είναι αυτή που καθιέρωσε τον Minervini ως έναν από τους σημαντικότερους νεορεαλιστές σκηνοθέτες της Αμερικής. Σ' αυτήν αποκαλύπτεται η επιρροή που έχει δεχτεί από τις ταινίες των  Ευρωπαίων δημιουργών: των αδελφών Dardenne και του Ken Loach.
Η ταινία The Other Side (2018) κατέχει μια πολύ ιδιαίτερη θέση στην φιλμογραφία του Minervini. Σ’ αυτήν μετακομίζει από το Τέξας στη Λουιζιάνα, και πιο συγκεκριμένα στο West Monroe όπου έζησε για μερικούς μήνες πριν αρχίσει να γυρίζει την ταινία. Σ’ αυτήν την ταινία δεν μας ζητά να κατανοήσουμε αυτούς τους ανθρώπους "από την άλλη πλευρά", αλλά μας κάνει να βιώσουμε τις καταστάσεις που τους έχουν κάνει αυτό που είναι σήμερα.

(δελτίο τύπου Viennale ‘18)